Welke wijze lessen halen we uit de vorige energietransitie?

31.03.2021 Joyce Beuken

Welke wijze lessen halen we uit de vorige energietransitie?

31 maart verschijnt het boek De Nederlandse Aardgastransitie van Sven Ringelberg, adviseur bij Gemeente Rotterdam. Het boek omschrijft de transitie van kolen naar aardgas, die zo’n 60 jaar terug in korte tijd plaatsvond. Het biedt daarbij belangrijke inzichten voor de huidige transitie.

Welke begin-dertiger schrijft er nou over de jaren ’60 en aardgas? Ringelberg vraagt het zich hardop af. “Drie jaar geleden was ik bezig met aardgasvrije projecten. Ik vroeg me af hoe we daar eigenlijk bij waren gekomen in Nederland. Dat aardgas is namelijk best een uniek iets, en dat we dat hier zo massaal gebruiken is ook curieus te noemen.”

Eigen geschiedenis verdient meer aandacht

“Ik sloeg de geschiedenisboeken open en kwam er al snel achter dat het een omwenteling geweest is. Momenteel wordt er veelal gesproken over de moeilijkheidsgraad van de transitie waar we de komende 30 jaar doorheen gaan. Maar die transitie naar aardgas duurde slechts acht jaar. We waren destijds, en zijn nog steeds, heel vooraanstaand in Nederland. We kunnen ontzettend veel. Om de een of andere reden praten we echter nooit over dat onderdeel van onze eigen geschiedenis.”

Snelheid

“Ik ben een artikel gaan schrijven over de Nederlandse aardgastransitie. Ik had verwacht dat iedereen me een nerd zou vinden, maar er werd heel positief op gereageerd. Ik wilde graag mijn kennis verder uitbreiden door boeken te lezen over die transitie, de duizenden kilometers pijpleiding en de 5 miljoen omgebouwde apparaten, maar dat boek was er niet. Waarom niet? Waarom is er geen boek over die gigantische, vlotte transitie, van kolen naar gas? Die maar 8 á 10 jaar geduurd heeft?”

In praktijk

“Er waren alleen maar hele globale boeken, niets in het bijzonder over die transitie bij alle gemeenten en bewoners thuis. Toen ben ik zelf maar aan de slag gegaan. Ik verzamelde spulletjes en stukjes over de overgang naar aardgas. Ik voelde de behoefte om dat deel van de geschiedenis vast te leggen.”

“Het gaat in de huidige transitie naar mijn mening veel te veel over beleidsvoering zonder dat we echte keuzes maken. Dat is iets dat ik in mijn boek ook graag over wil brengen: we hebben minder mensen nodig die praten over het beleid en meer aandacht voor de uitvoering. De transitie moeten we in de praktijk brengen. Daarbij ook aandacht voor wat mensen echt beweegt te veranderen. Ik hoop dat mijn boek voldoende inspiratie biedt om met frisse ogen naar de energietransitie te kijken”

Het boek De Nederlandse Aardgastransitie is vanaf nu te bestellen via Donner, Bol.com en Eburon.