Zachte temperaturen en flinke voorraad doen gasprijs dalen tot onder de 100 euro

25.10.2022 Joyce Beuken

Zachte temperaturen en flinke voorraad doen gasprijs dalen tot onder de 100 euro

De week begint met een flinke daling van de Europese gasprijs, zo blijkt uit de data van Trading Economics. Nu steeds zekerder lijkt te worden dat er tot eind oktober op zachte temperaturen kan worden gerekend, wordt het stookseizoen uitgesteld. De gasopslagfaciliteiten blijven daardoor goed gevuld.

Maandagochtend daalde de gasprijs ruim 12 procent. Voor het eerst sinds juni van dit jaar ging de prijs onder de 100 euro per megawattuur. Na een kleine verhoging is de gasprijs dinsdagochtend zo’n 90 euro per megawattuur. In vergelijking met de piek van augustus is de prijs inmiddels zo’n 70 procent gedaald. In vergelijking met de 30 euro per megawattuur die afgelopen jaren werd afgerekend is de prijs natuurlijk alsnog pittig hoog.

Voorraad
Door een flinke hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas te importeren is er dit najaar een goede voorraad aangelegd. Dat betekent niet dat er per direct geen reden meer is in te zetten op elektrificatie van verwarming en isolatie. De prijzen zijn nog altijd drie keer zo hoog als het vijfjaarlijks gemiddelde. En als er toch plotseling kou de kop op steekt, kunnen de voorraden plotseling slinken. Door het zachte weer verbruiken Nederlandse huishoudens en bedrijven wel al enkele maanden aanzienlijk minder gas dan in dezelfde periode in andere jaren.

Een daling van de prijs op de markt betekent niet per direct een lagere afrekening aan het einde van de maand. Pas als energieleveranciers voor langere tijd goedkoper in kunnen kopen, wordt dit doorberekend aan de klanten. Eneco heeft bijvoorbeeld wel al besloten tarieven voor klanten met een variabel contract minder te verhogen per 1 november, ten opzichte van 1 oktober.

Toekomstmuziek
De handelsprijzen voor gas zijn de laatste twee maanden misschien gedaald, de prijs is nog altijd flink hoger dan andere jaren. Op twitter klinkt echter wel toekomstmuziek: “Prijzen in de buurt van nul zijn niet uit te sluiten”, stelt financieel analist Andreas Steno Larsen.

Tientallen LNG-tankers zouden voor de Europese kust liggen te wachten met hun lading, en de komende weken zouden ze vergezeld worden door andere schepen die op komst zijn. Opslagtanks zijn echter tot de rand gevuld en de weersvoorspellingen blijven mild.