Ziekenhuis BovenIJ gaat koelen met kanaalwater

26.03.2021 Joyce Beuken

Ziekenhuis BovenIJ gaat koelen met kanaalwater

Het Amsterdamse ziekenhuis BovenIJ wil gebruikmaken van het nabijgelegen kanaal om het gebouw te koelen. De eerste stappen voor de uitvoering van de duurzame ontwikkeling zijn reeds gezet.

Momenteel wordt er een verbinding gemaakt tussen het ziekenhuis en het kanaal. Een gesloten systeem zal het water naar het ziekenhuis vervoeren. BovenIJ heeft het doorvoeren van energiezuinige innovaties hoog op de agenda staan.

Onder voorwaarde

Willy Frits, teamhoofd Algemene techniek van het BovenIJ: “Voor het koelen van ons binnenklimaat gebruiken we nu nog koelmachines en een koeltoren. Deze apparatuur hoeven we straks veel minder in te zetten.”

Het ziekenhuis mag geen gebruik maken van het water als de temperatuur hiervan hoger is dan 28 graden celsius bij het terugstromen. “Deze voorwaarde is gesteld door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en daar houden we ons aan. In de zomer kan de temperatuur van het oppervlaktewater oplopen waardoor we deze duurzame koeltechniek niet kunnen gebruiken; in die situatie stoppen we met het kanaalkoelen en maken we tijdelijk gebruik van de koelmachines tot de watertemperatuur is gezakt.

Duurzaamheidsagenda

Het ziekenhuis meent met deze ontwikkeling straks 208 ton Co2-uitstoot per jaar te kunnen besparen. Het ziekenhuis werd in 2018 al aangesloten op stadswarmte. Naast het terugdringen van de uitstoot heeft het ziekenhuis onder meer als doel om circulair te werken en de hoeveelheid medicijnresten in afvalwater te verminderen.