Ziekenhuis in Wenen verwarmd met restwarmte datacenter

06.05.2022 Kenneth Nwosu

Ziekenhuis in Wenen verwarmd met restwarmte datacenter
Datacenter Dynamics

Een overheidsproject in Oostenrijk maakt gebruik van de restwarmte van een datacenter om een nabijgelegen ziekenhuis van warmte te voorzien. De overheid betaalt zo’n 3,5 miljoen euro om geïsoleerde kabel te leggen tussen de Floridsdorf Kliniek en het datacenter van Interxion in Wenen. De inzet van warmtepompen blijkt cruciaal voor het succes van het project. 

Vanaf 2023 zal warm water vanaf het datacenter, verder opgewarmd door elektrische warmtepompen, het ziekenhuis verwarmen. Naar verwachting zal het project een jaarlijkse besparing betekenen van 4.000 ton CO2-uitstoot.

Minder grijs, minder afhankelijk
Naast de impact op het milieu stimuleert de actualiteit de inzet op meer duurzame verwarming van het ziekenhuis. “We moeten af van onze afhankelijkheid van Russisch stroom. We zijn alleen sterk wanneer we onze eigen energie produceren”, aldus de Oostenrijkse minister van Milieuzaken Leonore Gewessler op Facebook. Ze vervolgt door Floridsdorf een echte pionier te noemen en het project een slimme en efficiënte manier die de helft van de benodigde warmte voor de kliniek genereert. "Dit soort projecten beschermen onze onafhankelijkheid en ik ben blij dat wij hier aan kunnen bijdragen", zegt Gewessler.

Data-lucht-warmte
De theorie is eenvoudig: Verwarm water dat wordt afgegeven door de 120.000 servers in twee datacenters op de naastgelegen datacenter campus. Leidt dit water naar het ziekenhuis waar de warmte wordt afgegeven en stuur vervolgens het afgekoelde water weer terug naar de datacenters. De praktijk is iets ingewikkelder. 

Het ziekenhuis heeft al een warmtecirculatie systeem met 90.000 meter aan leidingen. Het verbruikt 73,000 vierkante meter warm water per jaar. Jaarlijks heeft het ziekenhuis gemiddeld 150 dagen extra warmte nodig. 

De servers in de datacenters worden lucht gekoeld. De lucht loopt langs de servers en wordt zo opgewarmd. De opgewarmde lucht wordt vervolgens langs een waterreservoir geleid om zo het water op te warmen. Dit levert niet bepaald een hoge temperatuur op, naar verwachting slechts 26 graden Celsius zoals blijkt uit verslag van Vienna Online. Uit verslag van TheMayor.eu blijkt echter dat het water uiteindelijk met een temperatuur van 82 graden Celsius wordt geleverd aan het ziekenhuis. 

Warmtepompen cruciaal
Om de temperatuur van 26 graden Celsius te verhogen naar 82 graden Celsius is de inzet nodig van elektrische warmtepompen. Wien Energie installeert in de centrale van de Floridsdorf Kliniek drie warmtepompen, elk met een capaciteit van 1 megawatt.