De Cascade Manager maakt een flinke energielabelsprong mogelijk

9 mei 2022

De Cascade Manager maakt een flinke energielabelsprong mogelijk

De lucht-water warmtepompen in de Aquarea-lijn van Panasonic worden geleverd in een range tot 16 kW. Dat is ruim genoeg voor woningen, en ook kleine kantoren of bijvoorbeeld een tandartspraktijk beschikken hiermee over voldoende CV- en tapwater. In omgevingen als een restaurant, ziekenhuis, supermarkt of klein hotel is echter een oplossing met meer vermogen nodig. Voor die situaties heeft Panasonic de Cascade Manager ontwikkeld.

Met de Panasonic Cascade Manager kunnen maximaal tien Aquarea lucht-water warmtepompen slim aan elkaar worden gekoppeld, zodat een gecombineerd vermogen tot 160 kW kan worden geleverd. Na toevoeging van een extra buffer in de installatie kan de manager naast verwarming en tapwater ook koeling voor het gebouw regelen, door het bedienen van driewegkleppen. De Cascade Manager stuurt de warmtepompinstallatie daarbij ofwel weersafhankelijk, ofwel op de waterzijdig gekozen setpointtemperatuur aan.

“De enige voorwaarde voor toepassing van de Cascade Manager is dat het gebouw is voorzien van een gebouwbeheersysteem (GBS)”, vertelt William van Driel, Key Account Manager lucht-water warmtepompen bij Panasonic. “Daarbij fungeert het GBS als master. In de Cascade Manager is een Modbus ID ingebouwd waarmee hij als slave kan worden geïntegreerd in het betreffende GBS. Voor gebouweigenaren biedt dit een ideale combinatie: alle centraal geregelde functies in het gebouw, zoals verlichting, brandbeveiliging en ventilatie, zijn dan immers in één gezamenlijk systeem met energiezuinige verwarming en eventuele koeling ondergebracht. En alles is daarbij op afstand te regelen en te monitoren.”

Altijd voldoende back-up
Een belangrijk voordeel van de cascade-oplossing is het hoge piekbereik. Hierdoor is er altijd voldoende vermogen om het gebouw van verwarming te voorzien, ook tijdens koude dagen. Als de warmte-, koeling of tapwatervraag beperkt is, worden automatisch warmtepompen afgeschakeld. “Maar dat gebeurt niet willekeurig”, zegt Van Driel. “Stel dat je een cascade-opstelling hebt met zes warmtepompen van 16 kW. Dan wil je dat die zes toestellen een evenredig aantal draaiuren maken, om onderhoudsbeurten en onvermijdelijke slijtage van onderdelen te spreiden. De Cascade Manager zorgt daarvoor, door het aantal draaiuren te balanceren. Dat doet hij door zelf op een slimme manier steeds te bepalen welke warmtepompen aan het werk worden gezet.”

Een ander voordeel van een cascade-optelling is dat je nooit zonder cv- of tapwater zit. Als een van de warmtepompen onverhoopt in storing gaat, is er immers altijd voldoende back-up. “Dat voordeel heb je niet bij bijvoorbeeld één centrale chiller met warmtepompfunctie. We hebben overigens berekend dat onze cascade-oplossing per kilowatt vermogen in kostprijs vergelijkbaar is met zo’n centraal systeem.” Daarmee is cascade niet alleen voor nieuwbouw, maar ook bij renovatieprojecten een interessant alternatief, mede omdat daarbij voor elke individuele warmtepomp in het systeem ISDE-subsidie kan worden aangevraagd. Van Driel: “Zeker in situaties waarin weinig aanpassingen aan het afgiftesysteem nodig zijn, is de overstap van gasketels naar een cascade van lucht-water warmtepompen niet alleen een heel duurzame, maar ook bedrijfseconomisch gunstige optie.”

VRV/VRF werkt complementair
Een Panasonic-cascadesysteem met Cascade Manager kan volgens van Driel ook een prima combinatie vormen met een VRV/VRF-systeem. “Gebouweigenaren die daarvoor gaan, kiezen ervoor om de tapwatervraag en de basislast voor ruimteverwarming- en koeling in het gebouw te dekken middels warmtepompen, dus met water. Hiermee wordt de massa van het gebouw - de vloeren en muren - verwarmd of gekoeld. VRV/VRF werkt daar complementair aan; je kunt met lucht op snelle wisselingen in de warmte- of koelingvraag reageren. Het is een combinatie waarmee je op een duurzame manier voor een hoog comfortniveau zorgt.”

In de praktijk ziet Van Driel dat vastgoedeigenaren voor een cascadesysteem met de Cascade Manager kiezen vanwege de combinatie van factoren: altijd een back-up, gespreide draaiuren, een hoog comfort en bovenal de mogelijkheid om een flinke energielabelsprong te maken. “Met een groen energielabel vind je als eigenaar gemakkelijker huurders voor je pand. In dat kader gebeurt het ook wel dat de cascade-opstelling in een hybride systeem wordt gebruikt, waarbij de bestaande gasketels worden behouden. Dat is een optie als zich regelmatig heel grote pieken voordoen in de warmte- of tapwarmtevraag. Daarbij heb je bijvoorbeeld 400 kW aan warmtevraag in een gebouw, waarvan 120 kW wordt gedekt met een cascade van warmtepompen. Een cascade kan daarbij natuurlijk ook de eerste aanzet zijn tot een volledig gasloze installatie.”

Dit artikel is 9 mei 2022 geplaatst door: Panasonic Heating & Cooling Solutions