‘Geef huiseigenaren vooraf subsidie bij isoleren’

07.06.2021 | Nieuws Simone Tresoor

‘Geef huiseigenaren vooraf subsidie bij isoleren’

Als de kosten niet zo hoog waren geweest, zouden veel meer eigenaren hun huis isoleren. Dat concludeert Vereniging Eigen Huis (VEH) na een onderzoek. Ze stelt daarom voor om vooraf subsidie te geven in plaats van achteraf.

Bijna twee derde van de huiseigenaren heeft een woning die beter geïsoleerd kan worden. Veelal zijn dit woningen met een energielabel B of lager die voor 1995 zijn gebouwd. Uit het isolatieonderzoek blijkt dat besparingen op de energierekening en meer comfort in huis belangrijke drijfveren zijn om te gaan isoleren. Maar een tekort aan eigen financiële middelen en de hoge investeringskosten staat veel mensen in de weg. De helft van deze groep eigenaren zegt zijn huis wel te willen isoleren, maar dat niet te kunnen doen door de hoge kosten, waarvoor pas achteraf subsidie kan worden aangevraagd.

Barrières moeten worden weggenomen
“Deze groep mensen kan en moet worden gesteund met aangepast isolatiebeleid en een goed Nationaal Isolatieprogramma”, zegt Maud Weide, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis. “Het is belangrijk dat barrières worden weggenomen en dat er nieuwe stimuleringsmaatregelen komen.”

Voucher voor lage labels
De bestaande subsidiemogelijkheden vereisen dat huiseigenaren de isolatiemaatregelen eerst zelf financieren. Pas daarna komen zij in aanmerking voor subsidie. Een isolatiesubsidie vooraf in plaats van achteraf uitkeren of een voucher voor woningen met een laag energielabel verstrekken zou volgens de vereniging veel effectiever zijn. Een voucher ter waarde van € 2000 voor huiseigenaren met een energielabel D en lager kan ertoe leiden dat 55 procent van de huiseigenaren die willen isoleren, dat dan ook kunnen gaan doen. Zelfs een kwart van de huiseigenaren die nu zeggen niet te willen isoleren, zullen dat met deze twee maatregelen toch wél doen.

Nationaal isolatieprogramma
Vereniging Eigen Huis pleit daarom voor een nationaal isolatieprogramma voor huiseigenaren. Dat kan financieel gesteund worden door een beroep te doen op het Europees Herstelfonds en daarmee een nationaal isolatieprogramma op te zetten. De vereniging heeft in een brief alle nieuwe Tweede Kamerleden opgeroepen zich in te spannen voor een dergelijk isolatieprogramma.

isolerenVereniging Eigen Huissubsidieisolatiesubsidieisolatievoucher

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu