6,5 miljoen euro subsidie voor innovatieprojecten

08.05.2024 Asma Lgamawi

6,5 miljoen euro subsidie voor innovatieprojecten
©Vattenfall

TKI Urban Energy heeft negentien projecten uitgekozen die subsidie krijgen om hun project rond de circulaire energie-innovatie uit te voeren. In totaal wordt er 6,5 miljoen euro verdeeld onder de projecten. 

Er is een breed scala aan innovaties geselecteerd, van verbeterde opbrengst van zonnepanelen, slimme regelaars in huis tot geavanceerde warmtepompsystemen. De projecten richten zich op het verbeteren, optimaliseren of innoveren van energiesystemen op lokaal niveau. Enkele voorbeelden van projecten die subsidie krijgen zijn de NextGen Warmtepomp. Deze wordt ontwikkeld door TNO, BlueHeart Energy en Eplucon. Dit is een thermoakoestische warmtepomp voor efficiënte verwarming, koeling en tapwater in woningen.

Een ander project dat subsidie krijgt is de Flexibele industriële Thermo Akoestische warmtepomp. Bij dit project wordt onderzoek gedaan naar het potentieel van de thermoakoestische warmtepomp voor verduurzaming van warmtenetten. TNO, Howden, Linthorst en ZTS houden zich hiermee bezig.