'De thuisklusser'

14.01.2021 Simone Tresoor

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’. Bevlogen op het gebied van duurzaamheid passen zij de technieken uit hun werkzame leven toe op hun eigen woning.

“Ik ben er vrij zeker van dat menig installateur enthousiast in mijn garage zou staan.” Aan het woord is Cecil Nieuwenhuis van Rexel, elektrotechnische groothandel met een breed pakket producten passend bij een duurzaam wordende wereld. Ooit zijn ze begonnen met PV-panelen en alles wat daarbij komt kijken, inmiddels houden ze zich ook bezig met e-mobility, duurzaam verwarmen en storage.

Cecil houdt zich in de breedste zin van het woord bezig met duurzame oplossingen en producten als Manager Multi Energie. Eigenlijk klinkt zijn functie een beetje als een vitamine: neem een beetje Cecil en je hebt van alles het beste. En dat klopt eigenlijk wel, want hij heeft heel veel kennis van heel veel verschillende duurzaamheidsproducten. En dat kwam goed uit toen Cecil en zijn gezin afgelopen jaar gingen verhuizen.

Technisch walhalla

“De garage is mijn walhalla. Hier staat het hele technische gebeuren naast elkaar. Ik kon alles op maat inrichten en mijn technische supportteam van Rexel heeft met me meegedacht hoe ik de ruimte het beste kon indelen: boiler, vloerverwarmingverdeler, het buffervat voor de vloerverwarming, de binnenunit van de warmtepomp, warmteterugwinunit, de omvormer voor de zonnepanelen en verdere aanstuurapparatuur en sensoren;  alles staat keurig op een rijtje”, vertelt Nieuwenhuis.

Hij verhuisde met vrouw en drie tieners van een nieuwbouwrijtjeswoning naar een vrijstaande woning uit 1980 in Alphen aan den Rijn. Bij de aankoop was het meteen duidelijk: als er dan toch verhuisd werd dan gingen ze de nieuwe woning zo energiezuinig mogelijk maken en met de beste duurzame oplossingen verbouwen. “Ik ben handig, heb veel kennis over duurzame producten én ik heb een heel team van experts bestaande uit mijn collega’s en onze leveranciers om me heen: een win-win situatie”, aldus Nieuwenhuis.

Niet beknibbelen op comfort

Het werd rigoureus aangepakt. Met Pinksteren kreeg het gezin de sleutel en begon het slopen. De  hete luchtverwarming en het water gingen eruit. Ook de open haard sneuvelde. “Op hout stoken kan wat mij betreft echt niet meer. Daarbij komt bij dat de schoorsteen in slechte staat was én midden op het dak stond. Dat is niet handig als je het hele dak vol wil leggen met zonnepanelen”, grijnst Cecil.

Hij is vervolgens gaan isoleren en de boel weer gaan opbouwen. Een deel deed hij zelf en een deel werd, in verband met tijdgebrek, uitbesteed aan de aannemer. Door zijn ervaring met de producten wist hij goed wat hij wilde. “Ik had in mijn vorige huis een hybride warmtepomp die was afgestemd op de EPC-normen, maar zonder dat er verder gekeken was naar de situatie van de bewoners. Hier was ik niet zo content over”, vertelt hij. “Als het buiten tien graden afkoelt wil ik het binnen wel behaaglijk houden en ik wilde absoluut niet beknibbelen op comfort. Het moest dus beter.”

Besparing van 38.500 euro

“Vervolgens heb ik samen met mijn leveranciers Itho Daalderop en RBM bekeken hoe ik de boel het beste kon verwarmen. Ik wilde ze graag laten meedenken, zo doen wij dat ook voor onze klanten. Initieel had ik het plan opgevat buitenom te isoleren en te stuken. Dat zou me zo’n 40.000 euro kosten. Een warmtepompleverancier heeft me hiervan af weten te brengen. Hij zei: ‘Als je je dak en ramen isoleert en een wat grotere warmtepomp neemt heb je al een enorme verbetering maar voor veel minder geld. De warmtepomp kost 1.500 euro meer en je hebt iets meer energieverbruik, maar over all is het een enorme besparing.’ Hij had gelijk.”

Uiteraard moesten er zonnepanelen komen. “Eerst heb ik de dakbedekking en -isolatie vervangen. Daarna ben ik samen met mijn 12-jarige zoon het dak opgegaan en hebben we samen de PV gelegd. Jong geleerd is oud gedaan tenslotte.” Verder heeft hij een volledig elektrische lucht/water-warmtepomp geplaatst, glas en kozijnen vervangen, overal led verlichting, in de badkamer een infraroodpaneel, in de slaapkamers warmtepomp-airco-units met elektrische spiraal om ook te verwarmen en een laadstation voor de elektrische auto die er binnenkort komt geplaatst.

Wat niet van een leien dakje ging

Zoals bij elke verbouwing liep ook hij tegen zaken aan die niet van een leien dakje gingen. Zo bleek de KPN-router heel veel te blokkeren en dat is niet bepaald handig met zoveel dataverkeer. “Dit zijn zaken die een leverancier ook graag hoort, want zonder goede dataverbinding werken zijn producten niet. Het heeft me doen realiseren hoe belangrijk het is dat je mensen binnen je bedrijf hebt die ICT goed begrijpen, anders wordt dit in de toekomst een grote uitdaging. Gelukkig konden de technische specialisten van SMA me goed helpen om met een ouder KPN-modem alle data-uitdagingen op te lossen”, vertelt Nieuwenhuis.

Sinds september wonen ze er heerlijk. “Mijn vrouw heeft een kas voor het kweken van onze eigen biologische groente besteld en we zijn zelfs gestopt met het eten van vlees. Ik ben trots op mijn ‘Nieuwen-huis’ en hoe wij in het leven staan en wil graag een voorbeeld zijn voor anderen”, zegt Cecil.