'Infrarood is niet alleen alleen om lokaal te verwarmen'

29.06.2022 Kenneth Nwosu

Waar staat infrarood verwarmen in een markt waarin zonnepanelen en warmtepompen niet meer aan te slepen zijn dankzij een versnelde energietransitie? Welke plaats heeft dit alternatief voor verwarming tussen andere gesubsudieerde oplossingen? Warmte365 sprak met Joris Santini van Redwell over deze ontwikkelingen in de markt en de kansen voor infrarood op de Huis en Energiebeurs afgelopen weekend in Den Bosch. 

Redwell begon 24 jaar geleden in Oostenrijk en is sinds 11 jaar actief in Nederland. Santini werkt "vrij breed" binnen het bedrijf. ”Ik hang er niet echt altijd een naam aan, maar ben samen met een collega verantwoordelijk de algehele dagelijkse bedrijfsvoering. Mijn collega houdt zich daarnaast bezig met de logistiek en ik met de marketing.”

Hoe gingen die eerste elf jaren in Nederland? Is Nederland wel klaar voor infrarood verwarmen?
"Nederland is klaar voor infrarood verwarmen, maar heel veel adviserende organen nog niet. Daar is infrarood nog wat onbekender en heerst vooral nog het vooroordeel dat het alleen een lokale manier van verwarmen is. Dat is volledig onjuist. Ik denk dat daar nog wel een slag te winnen valt. We hebben een nu eenmaal een uitdaging in de energietransitie. Infrarood verwarming is daar, in ieder geval in mijn ogen, een van dé oplossingen in. Daar denken de advieswereld en partijen daar omheen nog wel eens anders over.

De Nederlandse consument echter, staat er wel voor open. Die vindt het een zeer interessante oplossing. Onder andere omdat je het stapsgewijs kunt uitrollen. Je bent niet gedwongen in een keer grote investeringen te doen, maar kunt het in stukjes knippen. De energietransitie helpt daarin mee. Sinds vier tot vijf jaar geleden is de groei er serieus in gekomen. Daarvoor was het best wel een lastige markt.”

In de transitie zien we veel stimulans vanuit de overheid. Deze week schreven we nog over onder andere versoepelingen van de Energiebespaarlening. De SDE++-subsidie draagt bij aan de vraag naar zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. Daarin zijn de woorden 'infrarood verwarming' echter niet te lezen. Zijn er andere regelingen waar wel gebruik gemaakt kan worden wanneer je wel voor infrarood verwarming wilt kiezen?
”Sommige gemeenten verstrekken subsidies voor infrarood verwarming. In Groningen kan je ook subsidie aanvragen vanuit het herstelfonds voor bevingen. Zakelijk gezien kan je een winstaftrek doen wanneer je het in een bedrijfshal toepast van 4,5 meter of hoger. Tot slot is ook binnen de BOZA-regeling voor sportaccommodaties een subsidie aan te vragen.”

Wat betreft de nationaal geldende steun vanuit de overheid: Kijk je niet afgunstig naar de hoge vraag naar bijvoorbeeld een warmtepomp op het moment?
“Jazeker. Maar dat is mede door grote lobbies die makkelijker een ingang binnen Den Haag vinden. De waterpomp-branch is ook groot en goed georganiseerd. Daar ligt nog wel een kans voor infrarood." 

Wat doet Redwell om de kennis over infrarood te vergroten?
"Het is aan ons om meer onderzoeksdata te kunnen presenteren zodat je ook een objectiever verhaal kunt vertellen dan sommige leveranciers nu vertellen. Daar wordt aan gewerkt. Er is een gat in onafhankelijke informatie. Er is bijvoorbeeld een interessante Duitse praktijkstudie verricht in opdracht van diverse Duitse ministeries. In zowel appartementen als testomgevingen werd infrarood verwarming versus warmtepompen getest.

Dat onderzoek heeft drie jaar geduurd en vorig jaar werden de bevindingen gepubliceerd. Daar kwamen zeer gunstige conclusies voor ons uit. Er wordt inmiddels gewerkt aan een vervolgstudie op Europees niveau voor data in verschillende typen klimaat. Die twee rapporten zullen het straks makkelijker maken om in Den Haag binnen te dringen. Redwell is een van de partijen die daar deel aan heeft genomen.”

Is het probleem een gebrek aan data, of komt deze data niet aan bij de consument?
”Die data is voor de consument denk ik minder relevant. Juist de consument is overtuigd van het systeem. Die ziet de kosten van andere aardgas-vrije alternatieven en de bouwkundige impact op de woning, gaat dan verder zoeken en is al vrij rap overtuigd. Zo’n onderzoek is vooral van belang om overheden te overtuigen deze oplossingen mee te nemen in subsidieverstrekking.

Gemiddeld hebben wij anderhalve dag nodig om een woning volledig van het aardgas af te halen. Dat red je nooit met een warmtepomp. Nog los van levertijden van meer dan een jaar tijd in sommige gevallen. Dat vinden mensen interessant; dat ze niet gevoelsmatig op ’slopers-niveau’ zitten, maar dat het binnen de bestaande situatie kan worden geïntegreerd.”