'Onderhoud particuliere woningen rendeert niet'

19.01.2021 Simone Tresoor

De doelstelling om minstens dertigduizend bestaande woningen gasloos te maken voor de verkiezingen gaan we bij lange na niet halen. Ondanks nieuwe programma’s van het ministerie blijft de teller vlak voor de verkiezingen op een schamele achtduizend woningen steken. Bouwbedrijven geven aan dat er aan de particuliere woningmarkt niets te verdienen valt, staat te lezen op de website van Cobouw.

Hagemans Vastgoedonderhoud is bewust gestopt met investeren in de renovatie van de particuliere woningmarkt omdat er wekenlange discussies over opties, kosten en opbrengsten aan de projecten vooraf ging. “Een warmtepomp of pv-panelen? Isolatie of toch een duurzaam dak? Je denkt te maken te hebben met een goed geïnformeerde consument, maar dat valt tegen”, vertelt directeur Rob Hagemans. “Na ellenlange onderhandelingen ketst de offerte alsnog af. Al die tijd en moeite voor niets.”

Mislukte offertes stapelden zich op

Veel onderhoudsbedrijven dachten flink te kunnen verdienen aan verduurzamingsprojecten, maar de praktijk blijkt een stuk weerbarstiger. Hagemans: “Het klinkt als een gigantische kans, het verduurzamen van miljoenen particuliere woningen. Maar de markt is enorm versnipperd. Het is ongelofelijk lastig hierin je brood te verdienen. We hebben het zo’n twee jaar geprobeerd. Mislukte offertes stapelden zich op. Uiteindelijk zijn we ermee gestopt.”

8.000 in plaats van 50.000 woningen van het gas af

Steeds meer bouwbedrijven laten de verduurzaming van de particuliere woningmarkt links liggen. En dat is te zien in de cijfers. Zeker 30.000 tot 50.000 woningen per jaar zouden er voor het einde van de kabinetsperiode jaarlijks van het gas af moeten worden gehaald, staat in het regeerakkoord. Die einddatum nadert en de cijfers blijven ver achter. Slechts zo’n 8.000 huizen zijn in 2020 gasvrij gemaakt, bleek uit een eerdere raming van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) uit augustus.