3 mythes over de warmtepomp

15.07.2021 Joyce Beuken

3 mythes over de warmtepomp

De traditionele CV-ketel maakt plaats voor de warmtepomp. Toch is nog niet iedereen overtuigd van deze duurzame oplossing. Wat zijn de voornaamste redenen waarom de klant nog even wacht met de aanschaf van de pomp, en zijn die argumenten wel zo gegrond?

In het televisieprogramma Radar zijn de systemen vaker aan de schandpaal genageld om het geluidsniveau. Echter concludeert het programma zelf ook dat het geluidsniveau enkel problematisch uit zal pakken wanneer er onvoldoende aandacht besteed wordt aan de keuze voor het systeem en locatie ervan.

Installateurs kunnen gebruikmaken van een rekentool, waarmee voorkomen kan worden dat de klant voor verrassingen komt te staan. Daarnaast is het altijd verstandig om te onderzoeken of het binnen- en buitendeel akoestisch ontkoppeld kunnen worden geplaatst.

Sinds 1 april van dit jaar geldt er een wettelijke geluidsnorm. De geluidsdruk van de warmtepomp mag tussen 19:00 en 7:00 uur maximaal 40 decibel bedragen op de erfgrens of bij het eerste geopende raam van de buren. Overdag ligt het maximum op 45 decibel. Wie zich hieraan houdt, voorkomt gedoe met de buren, maar zal ook maar weinig last hebben van het systeem. “40 decibel is niet hoog. In een woonwijk wordt deze grens al overschreden door omgevingsgeluid. Langsrijdende auto’s en pratende mensen gaan daar al overheen”, stelde Frank Agterberg van Vereniging Warmtepompen eerder.

De pomp verwarmt middels een lage temperatuur. Het duurt daardoor inderdaad langer voordat de gewenste temperatuur bereikt is. Echter zal de klant het in een goed geisoleerd huis zeker niet koud krijgen. Woon je in een oud huis waarbij de kanongaten nog in de muur zitten? Dan is het wellicht verstandig om uit te wijken naar een hybride module (of een ander huis).

Een groot voordeel van de warmtepomp is dat de meeste systemen smart integrated zijn, of zelflerend. Ze schakelen bijvoorbeeld ’s ochtends automatisch eerder in als het buiten kouder is. Zo heb je er vaak geen last van dat het systeem er wat langer over doet om de juiste temperatuur te bereiken.

Maar de klant kan zelf ook makkelijk iets doen om de temperatuur naar wens te houden. Wil diegene ’s ochtends de woning snel warm hebben? Dan moet de temperatuur niet al te laag in worden gesteld voor het slapen gaan. Zo is de woning alsnog lekker warm als de klant ’s ochtends wakker wordt, terwijl er weinig stroom nodig is.

Deze vervelende situatie hoeft absoluut geen waarheid te worden, maar dat is volledig afhankelijk of de installateur of verkoper zich goed heeft ingelezen in de situatie van het huishouden waar de pomp dienst zal gaan doen. De grootte van de tapwaterboiler kan namelijk alle ongemakken voorkomen.

Een gemiddeld gezin heeft genoeg aan een boiler van 150 liter. Maar bij een woning met een bad kan een boiler van 200 liter een goede overweging zijn, net als bij gezinsleden die vaker dan een keer per dag onder de douche stappen.

Doordat de warmtepomp gebruikmaakt van lagere temperaturen, kan het enkele uren duren voordat het vat opgeladen is. Om een koude douche te voorkomen, is het belangrijk dat de installateur, klant en verkoper weten wat voor vat bij welke gebruiker past. Voorkom verrassingen en ga in gesprek!