35% meer aanvragen particuliere subsidie warmtepompen

19.01.2021 Joyce Beuken

35% meer aanvragen particuliere subsidie warmtepompen

Er is in 2020 aanzienlijk minder budget aangevraagd voor het zakelijk subsidiëren van duurzame warmtesystemen. Van de 100 miljoen euro die beschikbaar werd gesteld is er 70,2 miljoen euro aangevraagd. Dit is een daling van 40% ten opzichte van 2019, schrijft Solar Magazine, die met name wordt veroorzaak door afname van de zakelijke markt.

In 2019 werden er maar liefst 57.665 aanvragen gedaan. Het RVO meldt dat er in 2020 34.579 aanvragen werden ingediend voor 45.509 apparaten. Het bedrag dat gemoeid is met de zakelijke subsidieaanvragen is flink gedaald, te weten met 82 procent. Het aantal particuliere subsidieaanvragen voor warmtepompen is juist gegroeid met 35 procent.

Een logische ontwikkeling, vindt Sven Ringelberg, duurzaamheidsadviseur bij gemeente Rotterdam. “In Nederland is het tegenwoordig verplicht bij nieuwbouwwoningen om deze gasvrij te maken. Om die reden is de subsidie geschrapt.”

“Als het toch al verplicht is, zo redeneert de rijksoverheid, waarom zou je het dan subsidiëren?”, vertelt Ringelberg. Er komen dus geen zakelijke aanvragen binnen vanuit woningcorporaties, terwijl er wel wordt doorgebouwd. Ze kunnen simpelweg hun bonnetje niet meer declareren.

Hybride in trek

Dat de particuliere markt blijft groeien, heeft volgens Ringelberg met name te maken met de toenemende bekendheid van de duurzame warmtepomp. “Steeds meer mensen raken op de hoogte van de mogelijkheden die een warmtepomp met zich meebrengt. Daarnaast groeit het aantal hybride warmtepompen.” Een hybride pomp wordt door veel consumenten gewaardeerd omdat het een goede tussenstap is tussen de oude situatie en een gasvrije woning. Onder meer minister Ollongren heeft zich positief uitgesproken over deze (tijdelijke) oplossing.

Uitbreiding ISDE

De subsidies zijn in het leven geroepen omdat Nederland per 2050 van het aardgas af moet zijn om de uitstoot van Co2 te reduceren. Ringelberg: “Een nieuwe cv-ketel is aanzienlijk goedkoper dan een aansluiting op het warmtenet of warmtepomp, waardoor het veel aantrekkelijker is om nog langer gebruik te maken van fossiele brandstoffen. De ISDE-subsidie is als het ware een prikkel om een andere keuze te maken.”

Vanaf 2021 is de regeling verbreed. De ISDE draagt tegenwoordig de titel ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’. Vorig jaar was de subsidie alleen aan te vragen voor warmtepompen en zonneboilers. Consumenten kunnen nu ook subsidie krijgen bij de aanschaf van onder meer isolatiemateriaal, aansluitingen op het warmtenet en zakelijke aanvragers voor zonnepanelen en zelfs windturbines.  

Warmtenetten

Ook de drempel om gebruik te maken van lokale warmtenetten wordt sinds dit jaar verlaagd met behulp van subsidie. Voorheen was er enkel steun beschikbaar voor verenigingen die een warmtenet wilde realiseren. Vanaf dit jaar is de subsidie ook beschikbaar voor particulieren en VvE’s waardoor dit duurzame alternatief voor aardgas aantrekkelijker wordt. Voor warmtepompen verandert er in 2021 niet veel. Nog steeds kan er 20% van de aanschafkosten van een duurzaam warmtesysteem worden teruggevraagd.

Sven Ringelberg schrijft regelmatig blogs over de energietransitie, het draagvlak hiervan en veranderingen in de wetgeving.