42 warmtepompen voor vakantiewoningen Landal

20.01.2022 Simone Tresoor

42 warmtepompen voor vakantiewoningen Landal
Panasonic

Panasonic kan een mooi project bijschrijven op hun cv. Ze hebben namelijk 42 all-in-one-warmtepompen geplaatst bij vakantiewoningen van Landal GreenParks naast de Volendamse haven. De installaties worden nu een jaar naar volle tevredenheid gebruikt.

William van Driel, key accountmanager lucht-water-warmtepompen bij Panasonic, is trots op het project. “Ze draaien nu ruim een jaar en we hebben nog geen enkele klacht gehad.” De warmtepompen zijn direct bij de bouw van de vakantiewoningen ingebouwd. Dat is uiteraard ook het makkelijkste.

‘Wij hebben de installateur geholpen met onze kennis’
De buitenunits zijn bij de twee-onder-een-kapwoningen onzichtbaar in de middengoot op het dak geplaatst. De unit is hierdoor met een ladder zeer makkelijk en zonder gevaar bereikbaar voor de installateur.

“Wij zijn voor dit project door de distributeur voorgesteld”, vertelt Van Driel. “Tijdens het ontwerpproces zijn eerst de warmtepompenvermogen op basis van kengetallen bepaald en naderhand definitief via een transmissieberekening. Tijdens de uitvoeringswerkzaamheden hebben we mogen helpen met verdere kennis over het product doormiddel van gerichte trainingen.”  

‘Alleen maar blije gebruikers en bijna geen storingen’
“Zo hebben we aangegeven waarover ze moesten nadenken bij de keuze, zoals het wegwerken van het buitendeel op het dak en wat uiteindelijk een handige thermostaatregeling zou zijn. De keuze viel op de Panasonic Aquarea All-In-One lucht/water-warmtepomp. Deze warmtepompen zorgen voor warm tapwater en verwarmen en koelen de woningen middels de vloerverwarming.” 

Het bleek een schot in de roos met alleen maar blije gebruikers en zo goed als geen storingen. “De beheerder moest in het begin uiteraard even wennen”, vertelt Van Driel, “maar we krijgen geen klachten. Ze zitten er warmpjes bij en hebben een energiezuinig systeem dat prima werkt voor de vierpersoonshuisjes. De warmtepomp kan in 185 liter warm water van 55 graden Celsius voorzien en dat is prima voor vier personen.”

‘Het ‘service-cloud’-systeem is eigenlijk nog niet nodig geweest’
Omdat er elk weekend nieuwe gasten komen moet de thermostaat zo eenvoudig mogelijk te bedienen zijn. Dat is hij dan ook, hij lijkt op iedere ‘gewone’ thermostaat, met het verschil dat hij minder op de warmtepomp schakelt. Omdat er vloerverwarming is worden de woningen niet op een hele lage ruimtetemperatuur gezet zodat, bij de aankomst van nieuwe huurders, ze een ‘warm welkom’ hebben en de woning snel op een aangename temperatuur is.

Doordat je vloerverwarming hebt blijft de massa namelijk warm. Het is lage temperatuur-verwarming dus de warmtepomp blijft ook bij koud weer buiten met een goed rendement draaien.

Het voordeel voor de installateur is dat het systeem eenvoudig te installeren is. Of het nu een warmtepomp is met een 3 of 16 kilowatt-systeem of alles wat daar tussenin zit, het heeft allemaal dezelfde aansluitwijze. Wat ook zeer handig is voor de installateur is dat op de warmtepomp standaard de mogelijkheid zit hem ‘in the cloud’ te zetten. Dan kan hij het hele systeem op afstand beheren.

De installateur kan dan bij een storing op afstand helpen en als het noodzakelijk is weet hij ook welk vervangend onderdeel hij mee moet nemen voor een reparatie. “Alleen is er voor dit project gekozen dit systeem nog niet te activeren. Tot nu toe draait eigenlijk alles zonder storingen, zoals het hoort”, lacht Van Driel.