6,8 miljard extra voor klimaatmaatregelen

21.09.2021 Jan de Wit

6,8 miljard extra voor klimaatmaatregelen

Onlangs lekte al uit dat het kabinet, ondanks zijn demissionaire status, flink extra geld zou uittrekken voor klimaatmaatregelen. Vandaag op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet inderdaad 6,8 miljard euro gaat uittrekken voor verduurzamende maatregelen. Een toekomstig Nationaal Isolatieprogramma, de SDE++, de toekomstige energie-infrastructuur, de industrie en innovatieve maatregelen kunnen extra financiële middelen verwachten.

De investering van 6,8 miljard euro zegt de overheid ‘de welvaart en de banen en inkomsten van toekomstige generaties’ veilig te willen stellen voor duurzame economische groei in de toekomst. Tegelijk moesten er ook extra financiële middelen voor het klimaat vrijgemaakt worden om aan het Urgendavonnis te voldoen.

Opvallend is dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nog aan de 49 procent reductie in 2030 ten opzichte van 1990 vasthoudt. De Europese Unie stelde zijn doel al naar 55 procent en de verwachting is dat Nederland zich daarnaar zal schikken. Toch brandt het ministerie zich vingers daar nog niet aan, vermoedelijk vanwege de demissionaire status van het kabinet.

Hoe wordt de 6,8 miljard euro verdeeld?
Om burgers tegemoet te komen in de kosten van verduurzamende maatregelen worden bestaande subsidieregelingen uitgebreid zodat consumenten een tegemoetkoming van 1.000 tot 2.100 euro kunnen krijgen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. In totaal gaat het om een bedrag van 300 miljoen euro.

Daarnaast komt er een Nationaal Isolatieprogramma om de 20 procent slechtst geïsoleerde huur- en koopwoningen versneld te isoleren en verhoogt het kabinet het budget van de SDE++ met 3 miljard euro. Daarnaast wil het kabinet schotten introduceren in de SDE++, zodat meerdere technieken in aanmerking komen voor afdekking van de onrendabele top.

Ook reserveert het kabinet 1,3 miljard euro voor energie-infrastructuurprojecten die belangrijk worden geacht voor de klimaat- en energietransitie. Dit bedrag is deels bedoeld voor een warmtetransportnet in Zuid-Holland en er zal 750 miljoen euro worden geïnvesteerd in het ombouwen van delen van het bestaande gasnet tot een waterstofinfrastructuur die de Nederlandse industrieclusters verbindt.

Het kabinet zegt daarnaast te werken aan het uitbreiden van de plicht om energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend, uit naar grote industriële bedrijven – die onder het emissiehandelssysteem vallen. Gemeenten en omgevingsdiensten kunnen op financiële ondersteuning rekenen voor de handhaving.

Om de Nederlandse economie wereldwijd concurrerend te houden, reserveert het kabinet ten slotte een bedrag van 300 miljoen euro. Dit geldt als startbedrag voor deelname van Nederland aan twee Important Project of Common European Interest op het gebied van micro-elektronica en cloudinfrastructuur.