95 procent van de Nederlandse huiseigenaren heeft genoeg geld om huis te verduurzamen

23.04.2024 Anne Agterbos

95 procent van de Nederlandse huiseigenaren heeft genoeg geld om huis te verduurzamen

Een recent onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) wijst uit dat het overgrote deel van de huiseigenaren een serieuze verduurzaming van de eigen wonen zou kunnen financieren met hun spaargeld of een lening. Het gaat hierbij om het isoleren van de woning tot energielabel B en het aanschaffen van een warmtepomp.

Het onderzoek van DNB laat zien dat 95 procent van alle huiseigenaren de investeringskosten om hun eigen woning te verduurzamen financieel kan dragen met spaargeld of een lening. 66 procent van de huiseigenaren zou de verduurzaming kunnen betalen van hun spaargeld, 29 procent van de huiseigenaren hebben de mogelijkheid om hun huis te verduurzamen door gebruik te maken van een lening binnen de maximale leennormen, de laatste 3 procent van de huiseigenaren zou verduurzaming kunnen financieren door gebruik te maken van de Energiebespaarlening van het Warmtefonds.

In de praktijk betalen huiseigenaren de investering in het verduurzamen van de woning vooral met eigen spaargeld (82 procent), slechts 7 procent betaalt de verduurzaming met een lening en 5 procent maakt gebuikt van een overheidsfonds, blijkt uit een enquête van DNB.

Advies
Ondanks dat huiseigenaren grotendeels financieel in staat zijn om hun huis te verduurzamen, lopen ze toch achter op het gebied van verduurzamingsdoelen. Het tempo waarmee woningen worden verduurzaamt is flink toegenomen sinds de energiecrisis, maar ligt nog te laag om het gestelde doel van 2,5 miljoen geïsoleerde woningen in 2030 te halen. DNB geeft als reden dat huishoudens twijfelen of de investering zich wel terugbetaalt. Daarnaast maken weinig mensen gebruik van beschikbare subsidies en gunstige leenvoorwaarden.

Dat woningeigenaren financieel in staat zijn om te investeren betekent niet dat daar de wens ligt. DNB komt daarom met een adviezen voor de overheid om woningeigenaren toch te stimuleren om hun woning te verduurzamen. Volgens DNB moet de overheid huiseigenaren beter informeren over de subsidie mogelijkheden, de terugverdientijd van investeringen en over gunstige leenmogelijkheden. DNB geeft aan dat het zou helpen als er een centraal informatie punt komt voor verduurzamingsadvies.