Advies bij besparen op de energierekening met inzicht op de eerste plaats

27.03.2025 Gijs de Koning

Advies bij besparen op de energierekening met inzicht op de eerste plaats

Manuel Oppenoorth, energieadviseur bij het Regionaal Energieloket, geeft graag tips over hoe mensen hun energiehuishouden zo goed mogelijk op orde kunnen brengen. Aan Warmte365 legt hij uit hoe mensen comfortabel kunnen wonen zonder een torenhoge energierekening.

Oppenoorth merkt dat mensen die willen verduurzamen "vaak door de bomen het bos niet meer zien". Zo twijfelen veel bewoners over de volgorde van maatregelen: moeten ze eerst isoleren of direct overstappen op een warmtepomp? Ook bestaat er vaak onduidelijkheid over subsidies en terugverdientijden, waardoor sommige mensen geen actie ondernemen uit angst voor hoge kosten. Bewoners krijgen adviezen van hun buren, installateurs en ontvangen veel informatie via allerlei mediakanalen.

Het Regionaal Energieloket biedt hen onafhankelijk advies en helpt bij het maken van weloverwogen keuzes voor verduurzamingsmaatregelen. Dit onafhankelijke advies verschilt van uitvoerende partijen doordat het niet gericht is op de verkoop van specifieke producten, maar op de beste oplossing voor de bewoner. Hierdoor krijgen bewoners een breed overzicht van de mogelijkheden zodat ze zelf de juiste keuze kunnen maken.

Besparen op verwarmen
"Verwarming is een van de grootste kostenposten op de energierekening," legt Oppenoorth uit. "Zo’n 60 tot 65 procent van het energieverbruik wordt veroorzaakt door de vraag naar warmte." Daarom begint hij bij elke adviesaanvraag met een grondige analyse van de energierekening. Soms kunnen al met kleine aanpassingen grote besparingen worden gerealiseerd.

"Als iemand veel gas verbruikt bij het douchen, gaan we in gesprek om te kijken of korter douchen een optie is. Maar gedragsveranderingen zijn vaak lastig," zegt Oppenoorth. "Daarom is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een waterbesparende douchekop te adviseren in plaats van simpelweg te zeggen dat iemand minder moet douchen."

Het Regionaal Energieloket adviseert veel kleine, kosteloze stappen die huishoudens kunnen nemen en die een grote impact kunnen hebben. Oppenoorth wijst op een e-book dat het Regionaal Energieloket heeft samengesteld met 50 besparingstips.

In het e-book staat bijvoorbeeld: "Verwarm alleen ruimten waarin u op dat moment aanwezig bent en houd de tussendeuren gesloten. Zo houdt u de warmte beter vast en verwarmt u geen onnodige ruimtes. Dit kan tot wel €240 per jaar besparen."

Ook stelt Oppenoorth dat je slim moet omgaan met aanpassingen die je wilt maken. "Als je bijvoorbeeld toch de badkamer gaat renoveren, is het misschien nuttig om een douche-warmteterugwinning aan te brengen. Dit is een warmtewisselaar die het koude douchewater alvast opwarmt met het wegstromende douchewater." Hiermee kan zo’n 40 tot 50 procent aan gas voor tapwater worden bespaard, stelt Milieu Centraal.

Grote maatregelen
Naast kleine stappen zijn er ook verduurzamingsmaatregelen die een investering vereisen. "De eerste stap hierbij zou altijd isoleren moeten zijn," stelt Oppenoorth. "Een slecht geïsoleerde spouwmuur leidt tot veel warmteverlies, terwijl spouwmuurisolatie met een relatief kleine investering een effectieve manier is om energie te besparen."

Bij grotere investeringen, zoals de aanschaf van een warmtepomp, is een goed plan essentieel. Factoren zoals de isolatiegraad van de woning, het type en de capaciteit van de warmtepomp, beschikbare subsidies en de totale kosten spelen een belangrijke rol bij het maken van een weloverwogen keuze. "Bewoners komen naar ons voor onafhankelijk advies. We kijken samen of hun woning geschikt is voor een warmtepomp en bespreken hoe het omgaan met energie verandert bij de overstap van een cv-ketel naar een warmtepomp."

Oppenoorth ziet dat installateurs goed kijken of een woning wel geschikt is voor een warmtepomp. "Vaak liggen hun adviezen dicht bij de onze. Installateurs willen niet dat hun klanten in de kou komen te zitten en denken goed mee over de beste oplossing," concludeert hij.

Het Regionaal Energieloket werkt in opdracht van gemeenten, die vanuit het Klimaatakkoord verplicht zijn een energieloket aan te bieden. Dit beleid is ingesteld om bewoners beter te ondersteunen bij de energietransitie en hen toegang te geven tot betrouwbare en onafhankelijke informatie over verduurzaming. Omdat dit een tijdrovende taak is die specifieke kennis en expertise vereist, besteden veel gemeenten dit uit aan commerciële partijen zoals het Regionaal Energieloket. Inmiddels zijn meer dan honderd gemeenten aangesloten.