All electric, óók voor oude huizen

25.02.2021

All electric, óók voor oude huizen

In het AD vertelt Jan van der Meer, GroenLinks-politicus, gedeputeerde in Gelderland met energie en klimaat in zijn portefeuille, waarom hij besloot om zijn bovenwoning uit 1909 zelf aardgasvrij te maken. Een mooi praktijkvoorbeeld ter inspiratie en gezien de reacties op Twitter heeft hij mede-standers.

Als wethouder in Nijmegen (2006-2014) had hij verwacht dat Nijmegen snel het warmtenet zou doortrekken naar zijn wijk Bottendaal. In die periode was hij verantwoordelijk voor de aanleg van het warmtenet. Na twee jaar vergaderen zit er nog steeds geen schot in de zaak en is Van der Meer op zoek gegaan naar elektrische oplossingen.

In oude huizen kan all electric lastig zijn

In huizen van die leeftijd kan het plaatsen van een all electric systeem lastig zijn. Deels heeft dat te  maken met isolatie, maar ook met het gedateerde afgiftesysteem. Dat is meestal berekend op een hoge leidingtemperatuur van ongeveer 80 graden. Die temperaturen zijn met een elektrische warmtepomp niet op te wekken.

“Op een koude dag heb ik een warmtepistool gebruikt, dan kun je zien wat voor temperatuur water er in de radiatoren zit. Ik heb geen vloerverwarming, maar wel wat grotere radiatoren. De temperatuur zat op zo'n 40 graden en binnen was het behaaglijk. Nou, dat moet ook lukken met een elektrische warmtepomp. Toen mijn gasketel begon te lekken werd het tijd voor het doorhakken van knopen. Uiteindelijk dacht ik: ik doe het gewoon”, vertelt Van der Meer.

Het is behaaglijk warm

Overigens is het huis van de gedeputeerde wel oud, maar ook goed onderhouden. De muren zijn geïsoleerd en de ramen zijn vervangen voor HR++glas. Dat het huis een boven- en tussenwoning is, helpt de warmtevraag te reduceren. De installatie paste net in het washok. Een boiler met 200 liter water is nodig voor tapwater en aangesloten op een zonnecollector. De twaalf zonnepanelen die op het dak liggen maken de ingreep economisch nog gunstiger.”

De kosten voor de installatie van de warmtepomp: 9100 euro. Met 1900 euro subsidie kwam dat netto neer op 7200 euro en dat is mede dankzij de zonnepanelen in acht jaar terugverdiend. “Wat mij nog verbaasde”, zegt Van der Meer, “was dat ik vroeg om een onderhoudscontract, maar dat was blijkbaar niet nodig. Elektrische warmtepompen hebben minder onderhoud nodig dan cv-ketels. Dat zijn dus ook minder kosten.”

Het is behaaglijk warm bij Jan van der Meer in huis, ook tijdens de koude week van onlangs. Zijn les: “We zijn te voorzichtig. Ik hoor allemaal argumenten om niet over te stappen op elektrisch, maar het is allemaal niet zo spannend. Ik begrijp dat dit verhaal niet voor elk huis geldt, maar veel mensen hebben een tussenwoning en raken misschien geïnspireerd om in ieder geval te onderzoeken of het kan in een oud huis.”

Ook op Twitter blijkt het sentiment over warmtepompen in oude huizen te veranderen: