Amerikaanse warmtepompen naar Europa om Rusland te verslaan?

09.03.2022 Christian Sparborth

Amerikaanse warmtepompen naar Europa om Rusland te verslaan?

De Amerikaanse regering overweegt om bedrijven te verplichten om op grote schaal extra warmtepompen te produceren. Deze warmtepompen zouden naar Europa verscheept moeten worden zodat de EU minder afhankelijk wordt van Russisch gas, zo melden bronnen aan de Washington Post.

Dinsdagavond kondigde president Biden aan dat de VS geen Russische olie en gas meer zal importeren. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft ook Europa gevraagd om een dergelijk importverbod, waardoor Rusland zo'n 600 miljoen euro per dag aan inkomsten zou mislopen. Vooralsnog is de Europese Unie van plan om dit jaar 80 procent minder gas uit Rusland te importeren, maar experts vragen zich af of zelfs dat haalbaar is.

Defense Production Act
Een van de manieren waarop Europa de gasvraag kan reduceren is door versneld over te stappen op elektrische verwarming. In Nederland werd de beperkte beschikbaarheid van technisch personeel lang gezien als de voornaamste bottleneck bij de energietransitie. Momenteel melden veel fabrikanten echter dat hun warmtepompen tot aan het vierde kwartaal zijn uitverkocht, waardoor extra warmtepompen uit de VS toch zouden kunnen helpen om het proces te versnellen.

De VS beschikt over de Defense Production Act, een oorlogswet die het mogelijk maakt om bedrijven te dwingen noodzakelijk materieel te produceren. Oorspronkelijk ging het hierbij om tanks en bommenwerpers, maar tijdens de coronapandemie is de wet ook ingezet voor de productie van beademingsapparaten en vaccins. Als er nu warmtepompen mee worden gefabriceerd, zouden deze naar Europa gestuurd kunnen worden onder een soort Lend-Lease-programma, vergelijkbaar met de steun die de VS tijdens de Tweede Wereldoorlog bood aan het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet-Unie.

Snel nodig
Mogelijk zijn de extra warmtepompen snel nodig. In reactie op de aanstaande boycot van Russisch gas, dreigde het land gisteren om zelf de leveringen via de pijplijn Nord Stream 1 te staken. Dit zou het extra moeilijk maken om de gasvoorraden voor de volgende winter aan te vullen.