Amerikaanse warmtepompen naar Europa om Rusland te verslaan?

09.03.2022 | Actueel Christian Sparborth

Amerikaanse warmtepompen naar Europa om Rusland te verslaan?

De Amerikaanse regering overweegt om bedrijven te verplichten om op grote schaal extra warmtepompen te produceren. Deze warmtepompen zouden naar Europa verscheept moeten worden zodat de EU minder afhankelijk wordt van Russisch gas, zo melden bronnen aan de Washington Post.

Dinsdagavond kondigde president Biden aan dat de VS geen Russische olie en gas meer zal importeren. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft ook Europa gevraagd om een dergelijk importverbod, waardoor Rusland zo'n 600 miljoen euro per dag aan inkomsten zou mislopen. Vooralsnog is de Europese Unie van plan om dit jaar 80 procent minder gas uit Rusland te importeren, maar experts vragen zich af of zelfs dat haalbaar is.

Defense Production Act
Een van de manieren waarop Europa de gasvraag kan reduceren is door versneld over te stappen op elektrische verwarming. In Nederland werd de beperkte beschikbaarheid van technisch personeel lang gezien als de voornaamste bottleneck bij de energietransitie. Momenteel melden veel fabrikanten echter dat hun warmtepompen tot aan het vierde kwartaal zijn uitverkocht, waardoor extra warmtepompen uit de VS toch zouden kunnen helpen om het proces te versnellen.

De VS beschikt over de Defense Production Act, een oorlogswet die het mogelijk maakt om bedrijven te dwingen noodzakelijk materieel te produceren. Oorspronkelijk ging het hierbij om tanks en bommenwerpers, maar tijdens de coronapandemie is de wet ook ingezet voor de productie van beademingsapparaten en vaccins. Als er nu warmtepompen mee worden gefabriceerd, zouden deze naar Europa gestuurd kunnen worden onder een soort Lend-Lease-programma, vergelijkbaar met de steun die de VS tijdens de Tweede Wereldoorlog bood aan het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet-Unie.

Snel nodig
Mogelijk zijn de extra warmtepompen snel nodig. In reactie op de aanstaande boycot van Russisch gas, dreigde het land gisteren om zelf de leveringen via de pijplijn Nord Stream 1 te staken. Dit zou het extra moeilijk maken om de gasvoorraden voor de volgende winter aan te vullen.

RuslandVerenigde StatenNord Stream

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Nationaal Congres Bodemenergie 2022

7 juli 2022
09:00 - 17:00
Utrecht Science Park

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu