Berlijn onderzoekt mogelijkheid geothermie

26.11.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Berlijn onderzoekt mogelijkheid geothermie

In het kader van het GeoFern-project van het Duitse Centrum voor Geo-Onderzoek (GFZ) wordt binnenkort een proefboring gedaan op een terrein in Berlijn, dat schrijft Think Geoenergy. Dit moet het ontdekkingsrisico voor de opslag van aquiferwarmte verminderen en de planningsprincipes voor een efficiënte systeemintegratie in de Berlijnse stadsverwarmingsvoorziening bepalen.

Met aquifer wordt een watervoerende laag in de ondergrond bedoeld, die door twee klei lagen naar boven en beneden waterdicht afgesloten is. Een aquifer op 25 tot 100 meter diepte kan worden gebruikt voor het tijdelijk opslaan van overtollige warmte of koude in een WKO-systeem.

Risico weerhoudt investeerders
De belangstelling voor de opslag van warmte in watervoerende lagen en het gebruik van hydrothermale afzettingen in de ondergrond neemt voortdurend toe. Het daaraan verbonden ontdekkingsrisico weerhoudt investeerders er echter nog steeds van om de technologieën commercieel te ontwikkelen.

Het GeoFern-project is bedoeld om het genoemde ontdekkingsrisico te verminderen en tegelijkertijd de ontwerpparameters te verschaffen voor een efficiënte systeemintegratie met veilige werking in de Berlijnse stadsverwarmingsvoorziening.

Inzicht in bodem Berlijn
Met behulp van boringen en innovatieve exploratiemethoden, zoals seismische metingen, hoopt het GFZ een gedetailleerder inzicht te krijgen in de diepere ondergrond rondom Berlijn en daarmee de opslagcapaciteit. Daarnaast moeten processen en reacties in de ondergrond worden herkend en gemodelleerd met behulp van geofysische, hydrogeologische (grondwater), geochemische en boormethoden.

GeothermieaquiferaquiferwarmteberlijnDuitslandrisico'sinvesteerders

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Uptempo! Lunchwebinar Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder

5 december 2022
Online

Topsector Energie

Lees verder

Event: Kom naar het Warmte Congrestival op 8 december!

Logo Stichting Warmtenetwerk
8 december 2022
Van 09.00 tot 18.00 uur
Hart van Holland,

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Kick-off event: Human Capital Agenda Energietransitie

9 december 2022
De Zalen van Zeven

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Warmte in Wijken: Inspirerende innovaties & trends voor warmtenetten

12 december 2022
15:00-16:30
Online

Topsector Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu