Betaalbaarheid noodzakelijk voor het voortzetten aanleg warmtenetten Amsterdam

09.04.2024 Gijs de Koning

Betaalbaarheid noodzakelijk voor het voortzetten aanleg warmtenetten Amsterdam

De Amsterdamse wethouder Zita Pels schreef vandaag, samen met de directeur warmte van Vattenfall Ahmed Abdisalaam en de directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Anne-Jo Visser, een brief aan de Tweede Kamer met daarin een oproep om financiële zekerheid te geven bij het aansluiten van warmtenetten voor de laagste inkomens en duidelijkheid te geven over dat de warmtebedrijven, gemeente en woningcorporaties niet voor de kosten opdraaien.

In maart besloten de woningcorporaties in Amsterdam om niet langer huizen aan te sluiten op het warmtenet. De renovatie projecten voor ongeveer achtduizend woningen werden stilgelegd. De aanleiding hiervoor was dat energieleverancier Vattenfall de prijzen voor het vastrecht van de aansluiting had verhoogd, nadat de woningcorporaties hadden beloofd dat sociale huurder met een aansluiting op het warmtenet niet duurder uit zouden zijn dan bij een aansluiting op het gasnet. Hierna ontstond een discussie over wie de oplopende kosten voor het aanleggen van de warmtenetten moet betalen.

Vattenfall trok zich terug uit de onderhandelingen met de gemeente Amsterdam en de woningcoproraties over de tarieven van het warmtenet omdat er volgens hen te veel onzekerheid was over de aangekondigde spoedwet over de maximering van warmtetarieven vanuit de Rijksoverheid.

Nu komen de drie samen om een oproep te doen aan de Tweede Kamer. In de brief doen de gemeente Amsterdam, Vattenfall een de woning corporaties een oproep op het kabinet “om met passende oplossingen te komen om de warmtetransitie niet stil te laten vallen”. De brief vraagt naar meer duidelijkheid en structuur vanuit het rijk over de warmtetransitie en de kosten die hier mee gemoeid gaan. "Samen zijn we tot de conclusie gekomen dat zonder hulp en (financiële) steun van het Rijk deze transitie niet succesvol doorgezet kan worden".

Demissionair minister Jetten diende recent een voorstel in bij de Tweede Kamer om de energie wet te wijzigen en daarmee de tarieven voor warmte structureel te verlagen. Echter is het volgens Pels, Abdisalaam en Visser niet duidelijk door wie dit moet worden betaald en of het voor de warmtebedrijven rendabel blijft om te investeren in het aanleggen van de warmtenetten. "Deze rekening kan dus niet zonder meer bij woningcorporaties, warmtebedrijven of gemeenten worden gelegd. Het Rijk moet verdergaande en structurele financiële stappen zetten om voor lage inkomensgroepen de aansluiting op warmtenetwerken betaalbaar te maken, zoals met een energietoeslag."

De Tweede Kamer gaat op woensdag 10 april debatteren over de Wet gemeentelijk instrumenten Warmtetransitie, de uitrol van warmtenetten en de betaalbaarheid van de warmtetransitie voor de bewoners.