Britten willen kosten warmtepomp bij hypotheek optellen

22.11.2021 Joyce Beuken

Britten willen kosten warmtepomp bij hypotheek optellen

De kosten van 15.000 pond voor een warmtepomp zouden kunnen worden doorberekend in de hypotheeklening om het gebruik van het groenere alternatief van de gasketel aan te moedigen. Dat heeft infrastructuurtopman Sir John Armitt voorgesteld, schrijft The Telegraph.

Armitt, voorzitter van de National Infrastructure Commission, zei dat het idee een van de vele was die zullen worden onderzocht in een rapport over plannen om de gasketels te vervangen die miljoenen huizen verwarmen. De commissie kreeg de opdracht een levensvatbare manier te vinden om warmtepompen in te voeren, en praktische oplossingen te vinden om ze te betalen.

Kapitaaluitgave
De ministers willen dat de gasketels halverwege de jaren 2030 zijn uitgebannen, als onderdeel van de toezegging van Groot-Brittannië om in 2050 een netto nuluitstoot te bereiken. Armitt: "Afhankelijk van de grootte van je huis, kan een warmtepomp tussen de 8.000 en 15.000 pond kosten. Het is een behoorlijk grote kapitaaluitgave.”

Armitt stelt dat bijschrijven op de hypotheek een van de vele ideeën is die door de commissie wordt onderzocht. Andere opties zijn commerciële bankleningen en leenregelingen van de overheid die zouden kunnen worden betaald via energierekeningen of algemene belastingen.

Subsidie voor fractie huishoudens
Huiseigenaren kunnen nu al een subsidie van 5.000 pond krijgen voor het installeren van warmtepompen in het kader van een overheidsregeling. De subsidie is echter slechts beschikbaar voor 90.000 huishoudens over een periode van drie jaar – een kleine fractie van de in totaal 29 miljoen huishoudens in het VK. Het is dus van essentieel belang praktische manieren te vinden om meer gezinnen te helpen een warmtepomp aan te schaffen.

De Heat Pump Association heeft ook gezegd dat het installeren van isolatie in miljoenen woningen nodig zal zijn om ervoor te zorgen dat ze effectief werken, waardoor de kosten waarschijnlijk nog eens met duizenden ponden zullen toenemen. Sommige Britse banken onderzoeken zelf al de mogelijkheden van het verstrekken van groene leningen voor woningverbetering.

Waterstof
Armitt stelt dat ook de mogelijkheden om waterstof, dat bij verbranding geen CO2 produceert, door het bestaande gasnet te pompen worden onderzocht. Dit wordt gezien als een ander goed alternatief voor gasketels, aangezien het gebruik zou maken van bestaande infrastructuur en huishoudens hybrideketels zou kunnen verkopen die uiteindelijk van aardgas op waterstof zouden kunnen worden overgeschakeld, waardoor de kosten zouden dalen.

Deskundigen zijn er echter nog niet zeker van of dit gemakkelijk kan worden gerealiseerd en er blijven vragen over hoe waterstof voor de verwarming van huizen veilig kan worden opgeslagen.