Cees Besseling: Pionier in van alles

11.03.2021 Simone Tresoor

Cees Besseling: Pionier in van alles

De pionier zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [pijoˈnir]: Iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt en zijn/haar weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen.

Ook in de duurzame warmte zijn pioniers die belangrijk werk deden (of doen) waarop anderen kunnen voortbouwen. In deze rubriek brengen wij ze voor het voetlicht.

Cees Besseling (71) is een echte West-Fries. Hij is de oudste van een gezin met tien kinderen. Vader Besseling was een landarbeider die zich een slag in de rondte werkte om zijn gezin van twee sneetjes bruin met beleg te voorzien. Zodra Cees twee turven hoog was fietste hij dagelijks 15 kilometer om wat bij te verdienen met een krantenwijk.

Autoped met motor

Als kind was hij al graag bezig met techniek. Zo knutselde hij een propeller op zijn fiets en een motortje op een autoped. “Ik ging er de brommers mee voorbij”, grinnikt hij. Het hoofd van de school bepaalde dat Cees hersens genoeg had voor het lyceum, maar Besseling wilde naar de LTS. Hij deed  zijn best niet op het toelatingsexamen en belandde op de MULO, waar hij in 1963 weer mocht vertrekken omdat zijn haar te lang was en hij teveel spijbelde. Gelukkig lieten ze hem op de LTS wel toe en hij deed de MTS Werktuigbouw er meteen achteraan.

Na de MTS ging hij als technische tekenaar bij Houtkooper in Bergen aan de slag. “Ze zaten destijds in een oude kippenschuur”, lacht hij. “Ik wist helemaal niets van verwarming en nu moest ik plattegrondjes tekenen met leidingen en radiatoren. Ik heb daar zes jaar met enorm veel plezier gewerkt en veel geleerd over warmtetechniek, dat nam ik mee toen ik na zes jaar bij Schermer Installatietechniek ging werken. In 1987 heb ik Houtkooper overgenomen.”

'Ik loop graag voor de muziek uit'

“Tijdens mijn tijd bij Schermer begon ik duurzaam bouwen interessant te vinden. In eerste instantie uit krenterigheid, want alles waarop ik kan bezuinigen, daar ga ik voor. Ik bedenk dan graag zelf een systeem dat nog zuiniger is dan wat er al bestaat. In 1976 ging ik mijn eigen huis bouwen en legde  vloerverwarming aan. Iedereen in het dorp verklaarde mij voor gek:  ‘Dat ken beslist niet!’. Dat hoor ik nog steeds vaak, want ik loop nog steeds graag voor de muziek uit.”

“Dertig jaar terug begon ik al met de voorloper van PVT panelen. We installeerden ze voor ECN Petten op de proefwoningen en ze waren vergelijkbaar met radiatoren met daar zonnecellen opgeplakt. Dat was een mooie speelplaats. Alles wat de markt op ging mochten we daar uitproberen. Na een paar jaar hebben we de naam van het bedrijf veranderd in Besseling Installatie. Zo groeide ik door in de duurzaamheid. In de jaren 90 hebben wij duizend zonnepanelen op de Nederlandse Bank gelegd.

Ik heb veel leuke dingen gedaan. Mijn eerste warmtepomp installeerde ik in 1993 bij een boerderij in de Wieringermeer. Ik heb uitgevonden hoe je bodeminstallaties met heipalen kunt meeslaan. En in 2005 gebruikten we de eerste warmtewisselaars. Dat systeem werkt nog beter dan boren.

Meest energiezuinige kantoorpand van Nederland

Besseling Installatie is 25 jaar regionaal toonaangevend geweest op het gebied van duurzame energie. Ze installeerden zonnepanelen, zonneboilers, windmolens, warmtepompen en ventilatie- en koelingssystemen. Dit betekent dat er maximaal gebruik gemaakt werd van zon, wind en aarde. In 2001 ontwierp en ontwikkelde Cees hun nieuwe bedrijfspand in Alkmaar met als doel het meest energiezuinige bedrijfspand van Nederland neer te zetten. Met succes: het pand heeft van 2001 tot en met 2012 op de eerste plek gestaan als meest energiezuinige kantoorpand van Nederland en staat momenteel nog steeds op de tweede plek, wat na al die jaren een prestatie op zich is.

“Dat pand had 160 zonnepanelen en 330 vacuümbuizen voor zonne-energie. De kelder bestond uit het zonneboilersysteem met een tank van 25,6 kuub. Die werd opgewarmd met zonne-energie en konden we in de herfst en een deel van de winter gebruiken. Daar ben ik ontzettend trots op.”

Bureaucratisch geneuzel

Maakt hij zich nog ergens zorgen over? “Ja over de bureaucratie en betaalbaarheid. Al dat kletsen op niks af. In het begin, toen we nog geen certificaat nodig hadden voor het maken van een bron, betaalde je 2000 euro voor een bron van 4 kW ex BTW. Tegenwoordig komt daar 350 euro per KW bij omdat er allemaal flauwekul bij verzonnen wordt. Daar kan ik me wel over opwinden ja.”

Vandaag de dag wordt hij nog met regelmaat gebeld als iets niet werkt. Dan gaat hij heen als troubleshooter. “Ik ga niet weg tot ik een oplossing heb gevonden want dat vind ik echt het leukste om te doen. Ik probeer gewoon veel en als het niet lukt dan probeer ik het nog eens.”