Wcw niet essentieel voor de komst van Warmtebedrijf Tilburg, maar maakt de boel wel makkelijker

15.07.2025 Evelien Schreurs

Wcw niet essentieel voor de komst van Warmtebedrijf Tilburg, maar maakt de boel wel makkelijker

Twee dagen voordat de Wet collectieve warmte (Wcw) werd ingestemd door de Tweede Kamer, werd Warmtebedrijf Tilburg opgericht. Ook zonder de Wcw was dit warmtebedrijf er dus gekomen. Tegelijkertijd is het warmtebedrijf wel ingericht op een manier die aansluit bij de Wcw en maakt het invoeren van deze wet de uitrol van een warmtenet in Tilburg wel degelijk eenvoudiger. Daarover vertelt Barry Scholten, directeur van het Warmtebedrijf Tilburg BV.

Scholten: “De gemeente heeft gezegd ‘we gaan daar niet op wachten, we gaan gewoon zelf aan de slag, omdat er anders kansen worden gemist voor verduurzaming.’ Dus vanuit dat knelpunt heeft de gemeente een 100 procent publiek warmtebedrijf opgestart, waarmee de Wcw niet heel relevant meer was voor de start van het warmtebedrijf.”

Het warmtebedrijf is ingericht op een manier die al aansluit op de Wcw en loopt daarmee vooruit op het invoeren van de wet. Zo is de gemeente Tilburg de enige aandeelhouder, waarmee het een 100 procent publiek warmtebedrijf is, een belangrijk principe uit de Wcw. Het Warmtebedrijf Tilburg is hiermee een ‘zelfstandig opererende entiteit’, maar met aandeelhouder gemeente Tilburg. “Dus we kunnen flexibel opereren, maar worden gestuurd vanuit de gemeente.”

Ook is het warmtebedrijf opgericht zonder winstoogmerk, een ander belangrijk principe uit de Wcw. “Wij sturen dus niet op winst, maar op de laagste tarieven. En als er dan meer rendement wordt gemaakt dan verwacht, dan willen we dat ook weer investeren in het warmtenet”, aldus Scholten.

Voor het warmtebedrijf was het instemmen van de Wcw dus niet essentieel, omdat het warmtebedrijf al opereert volgens de voorwaarden van de Wcw, vertelt Scholten. “Maar het is wel een belangrijk besluit geweest.” Door de Wcw kan het warmtebedrijf sneller en concreter te werk gaan, omdat de wet veel duidelijkheid geeft over bijvoorbeeld publiek eigendom en een op kosten gebaseerde prijs.

Wat bewoners van deze plannen voor het warmtenet in Tilburg-Zuid vinden, is voor Scholten lastig te zeggen, omdat het betrekken van de bewoners in principe via de gemeente gaat. Het warmtebedrijf zal wel ondersteunen bij bijvoorbeeld het geven van voorlichting over het warmtenet.

Warmtenet midden- en west-Brabant

In eerste instantie gaat Warmtebedrijf Tilburg aan de slag met een warmtenet in Tilburg Zuid. Met het warmtenet zal warmte geleverd worden aan 1.700 nieuwbouwwoningen. “De eerste intentieverklaringen met woningcorporaties zijn al gesloten, dus we hopen dit najaar al te starten met de realisatie. Het plan is dat het warmtenet in 2027 kan starten met het leveren van warmte en koude”, vertelt Scholten. 

Het gaat om een vijfde generatie warmtenet met WKO en met aquathermie als warmtebron. “Daarmee voorkomen we netcongestie, door lokale bronnen te gebruiken. Want als iedereen individueel zou kiezen, zou er netcongestie komen. Dus we proberen met ons systeem de piek te minimaliseren”, aldus Scholten.

Naast het warmtenet in Tilburg-Zuid wordt ook gewerkt aan plannen voor een warmtenet in het Kenniskwartier. En ondertussen wordt ook bekeken wat de mogelijkheden zijn voor een warmtenet voor wijken met bestaande bouw, vertelt Scholten.

Er ligt al tientallen jaren een warmtenet in Tilburg, dat warmtenet is in handen van Ennatuurlijk. Dit is een groot warmtenet dat 51.000 huishoudens en 355 bedrijven in Tilburg, Breda, Oosterhout, Geertruidenberg, Made, Dongen en Sprang Capelle van warmte voorziet. Op den duur zal, volgens de Wcw, ook dit warmtenet in publieke handen moeten komen. “Maar dat is niet aan ons”, zegt Scholten.