Centraal opleiden voor de warmtetransitie nu mogelijk

23.08.2021 Simone Tresoor

Centraal opleiden voor de warmtetransitie nu mogelijk
Het Portretbureau via NIWT

Rik Koppelaar heeft al jarenlang een missie: duurzame warmte voor iedereen beschikbaar maken. Dit doet hij als adviseur en ontwikkelaar op dit gebied vanuit Greenvis en de WarmteTransitieMakers. Hij ontdekte dat er eigenlijk geen centrale mogelijkheid bestond je te bekwamen in de zeer complexe thematiek van de warmtetransitie. En dat terwijl er nog duizenden professionals nodig zijn in het werkveld.

“Het opleiden van professionals in de warmtetransitie, dat is wat het Nederlands Instituut voor Warmtetransitie (NWIT) doet”, vertelt Koppelaar. “Het vraagstuk heeft heel veel stakeholders en gaat over ontzettend veel thema’s. Dat maakt de transitie ook zo complex, het is een samenstelling van uitdagingen in de techniek, politiek, sociaal maatschappelijk, financieel, juridisch en de bestuurlijke kant. Het huidige aanbod aan opleidingen is heel monodisciplinair en diepgaand dus nuttig, maar niet toegespitst op de beroepspraktijk. Hierin brengen wij verandering.”

'Wij willen de transitie versnellen'
De warmtetransitie is één van de sporen om onze leefomgeving klaar te maken voor een duurzame toekomst. De missie van het NIWT is deze transitie te versnellen door professionals op te leiden, het onderzoeken en ontwerpen van nieuwe standaarden en het actief verbinden van vakmensen. “Wij willen deze vakmensen in staat stellen de transitie vorm te geven en zo gebouwen en gebieden van duurzame warmte te voorzien”, zegt Koppelaar.

Hij vervolgt: “We hebben een plek gecreëerd waar je al deze kennis op één adres kunt vergaren. Dat leren vindt plaats in groepen met een gemengde achtergrond, maar wel verbonden rondom hun duurzame missie.”

Het NWIT heeft een kern van drie opleidingen. Deze opleidingen hebben een programma van 14 tot 16 dagdelen:  

  • Professional in de warmtetransitie. Dit is een basisopleiding voor de meest essentiële kennis en vaardigheden en een goed begrip van de samenhang in de warmtetransitie. Voor mensen met werkervaring tot drie jaar.
  • Expertopleiding in de warmtetransitie. Deze opleiding verdiept de expertise en kun je gebruiken om door te groeien naar inhoudelijk leider. Voor mensen die al verder gevorderd zijn in hun werkgebied.
  • Leiderschap in de warmtetransitie. Deze opleiding gaat in op wat de warmtetransitie vraagt van leiders. Hoe je in veranderende omstandigheden koers uitzet en rust brengt. Leiders ontmoeten gelijkgestemden. Voor leiders en hun veranderingsopgaven.  


Naast deze drie kernopleidingen bestaan er ook meer thematische verkorte opleidingen die vier à zes dagdelen duren. Bijvoorbeeld: 'Participatie & communicatie', 'Warmtetransitie voor ambtenaren', 'Contracteren in de warmtetransitie' en 'Ontwikkelen en ontwerpen van een warmtenet'. 

'Samen leren is gewoon slimmer'
 
Koppelaar: “Samen leren is gewoon slimmer en geeft efficiëntievoordeel. Zo leren professionals elkaars perspectief beter te begrijpen en te werken vanuit een gemeenschappelijke taal. Deelnemers leren van de aangereikte theorie, de toepassing daarvan op de eigen beroepspraktijk en van de lessen van andere deelnemers.” 

Op 8 september kun je deel twee lezen van het interview met Rik Koppelaar van het Nederlands Instituut voor Warmtetransitie.