Certificering helpt je een nóg betere monteur te zijn

07.12.2021 Jeroen de Vrught

Certificering helpt je een nóg betere monteur te zijn

Om het aantal ongelukken door koolmonoxide terug te dringen, mogen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties vanaf 1 januari 2023 alleen nog worden uitgevoerd door bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn. Begin november mochten we bij Kiwa de eerste vier CO-certificaten uitreiken.

Het dodelijke ongeval met koolmonoxide eind oktober in Den Haag toonde opnieuw aan dat koolmonoxidepreventie nog altijd een absolute must is. Zeker nu huizen steeds beter geïsoleerd worden, is het belangrijk dat gasverbrandingsinstallaties en afvoerleidingen voor rookgassen altijd in optima forma verkeren. Om dat te borgen, besloot de Nederlandse overheid een verplichte certificering in te voeren voor bedrijven die gasverbrandingsinstallaties aanleggen en onderhouden.

Drie CO-certificeringen
Omdat de overheid de voorkeur gaf aan meerdere CO-certificeringen die voldoen aan het wettelijk kader, zijn er drie verschillende certificeringen. De BRL 6000-25 van brancheorganisatie InstallQ vertaalt het wettelijk kader CO-preventie naar de praktijk van paragraaf 1.8 van de wet Bouwbesluit 2012. In Kiwa’s eigen beoordelingsrichtlijn BRL K25000 Certificering preventie koolmonoxide wordt meer gekeken naar de minimale eisen op de verschillende deelgebieden. De NHK BRL tenslotte is er speciaal voor installateurs van gashaarden en kachels.

Meer veiligheid
De CO-certificering is verplicht vanaf 1 januari 2023. Dat lijkt nog ver weg, maar toch kozen vier installatiebedrijven ervoor om nu al op te gaan voor certificering. En hoewel deze bedrijven sterk verschillen in omvang zijn ze eensgezind als het gaat om de beweegreden voor certificering: een nog betere monteur worden en nóg meer kwaliteit leveren. Ze vinden dat klanten mogen verwachten dat monteurs alle kennis in huis hebben om een installatie te onderhouden en de risico’s van koolmonoxide te minimaliseren.

Nú beginnen
Het valt me op dat het de eerste lichting CO-gecertificeerden verbaast dat veel collega-installateurs een relatief afwachtende houding aannemen als het gaat om certificering. In hun ogen zouden monteurs die staan voor een correcte en vooral veilige installatie certificering juist moeten omarmen.

Ik denk dat ze gelijk hebben. Zelfs installateurs die hun processen volledig op orde hebben, ontdekken tijdens het certificeringstraject nog wel een paar verbeterpunten. Nú beginnen met certificering voorkomt bovendien dat je straks achter het net vist. De auditcapaciteit van certificerende instanties is immers niet oneindig en de kans is groot dat in de loop van 2022 veel bedrijven tegelijk klaar willen zijn voor de invoering van de verplichte certificering.