CHT combineert warmtepomp en ventilatie in zelfde behuizing
16.04.2021 Joyce Beuken

Het van oorsprong Duitse Wolf Energiesystemen lanceert een combinatiemodule waarbinnen woonhuisventilatie en warmtepomp samenwerken. Het CHT-monoblock is volgens Wolf een compacte oplossing voor nieuwbouwwoningen.
Het apparaat is speciaal ontwikkeld voor nieuwbouwprojecten en komt in tien uitvoeringen waardoor er altijd een geschikte oplossing is die aansluit op de behoefte van de specifieke gebruiker.
Schone lucht
De CHT beschikt over een warmtepomp en een woonhuisventilatiesysteem. Het apparaat combineert warmwaterbereiding, verwarming, koeling en ventilatie binnen dezelfde behuizing.
De luchttoevoer heeft een filter die pollen, fijnstof en andere vervelende stofjes buitenshuis houden. Door de warmtepomp te combineren met ventilatietechnologie wordt een optimaal binnenklimaat gecreëerd, stelt Wolf. Maar daarnaast zorgt het laten samenwerken van de componenten ook voor een fikse besparing op de energiekosten.
Geluidsnorm
De Seasonal Coefficient of Performance (variabele om energie- efficientie te meten) is boven de 5 voor ruimteverwarming. De buitenunit heeft een geluidsdruk van 32 tot 34 dB(A) op drie meter afstand in de stille modus. Een exacte weergave van de geluidsdruk kan niet worden vastgesteld volgens Aniek Bouwhuis, woordvoerder van Wolf. Bouwhuis: “Onze producten worden ontwikkeld en geproduceerd in Duitsland. Daar geldt een hele strenge norm van 35 dB(A) gedurende de nacht. Daar is in de ontwikkeling rekening mee gehouden en daar voldoet het product ruimschoots aan. Overdag zal daarom de geluidsdruk logischerwijs ook onder de limiet blijven." De warmtepomp voldoet aan de Nederlandse norm voor geluidsdruk.
Bouwhuis stelt dat het altijd riskant blijft om de geluidsdruk van soortelijke producten met elkaar te vergelijken. “De ene meting neemt de geluidsdruk op de compressor en de andere op drie meter afstand bijvoorbeeld. Daardoor worden misverstanden gauw gemaakt.”
Integratie
Hoewel de CHT met name bedoeld is voor nieuwbouwprojecten, is het ook mogelijk om het systeem in bestaande woningen toe te passen. Bouwhuis: “Alleen moet wel altijd in acht worden genomen dat bij een renovatie de warmtepomp het sluitstuk van een renovatie is, en niet het beginstuk. Dat wil zeggen dat de woning aan alle randvoorwaarden, zoals goede isolatie en de aanwezigheid van een afgiftesysteem, moet voldoen, wil deze oplossing efficiënt blijven.”
Het monoblock maakt gebruik van het natuurlijke koelmiddel R290, in de volksmond bekend als propaan. Doordat er gebruik wordt gemaakt van omgevingswarmte uit de lucht wordt er geen CO2 uitgestoten.