24.01.2022 | Nieuws Joyce Beuken
Bijna een op de drie energieleveranciers is niet duidelijk over de variabele tarieven, stelt de Consumentenbond. Zij deden onderzoek naar 27 leveranciers.
Modelcontracten hebben variabele tarieven voor gas en stroom, de tarieven mogen zelf bepaald worden door de leverancier. Volgens de Consumentenbond moeten leveranciers hun variabele tarieven duidelijk op de website vermelden, maar dit gebeurt dus onvoldoende.
Gegevens nodig
Twee leveranciers, Vandebron en Clean Energy, boden op de website helemaal geen informatie over het maandelijks opzegbare contract. De tarieven waren alleen telefonisch of via de mail opvraagbaar. Bij een aantal bedrijven, onder meer VattenFall en Essent, zijn de tarieven pas zichtbaar als er gegevens worden ingevuld.
"Ook dat is onwenselijk", stelt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. "Tarieven zijn niet afhankelijk van je postcode. Op deze manier is het moeilijk om te controleren of de tarieven altijd hetzelfde zijn. Bovendien weet je niet wat er met je gegevens gebeurt." Juist nu de energieprijs relatief hoog is, is het van belang dat consumenten de tarieven kunnen vergelijken volgens haar.
ACM onderzoekt op kantoren Eneco, Essent en Vattenfall
Europa gaat staatssteunstrijd aan met VS en China
Aantal gasafsluitingen gedaald in 2022
Linthorst en HoCoSto bundelen krachten voor de energietransitie
Het Actieplan Groene en Digitale Banen pakt het technisch personeelstekort structureel aan
Kabinet presenteert Actieplan groene banen: meer banen in de groene techniek
Topsector Energie
Regionaal Energieloket
Techniek Nederland
Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!