De evolutie van het PVT-paneel
07.04.2023 Brendan Hadden

Met een PVT-paneel heb je een duurzame bron van zowel stroom als warmte op je dak liggen. Martijn de Back van Alius Warmte vertelde op Duurzaam Verwarmd 2023 alles over hoe deze technologie werkt en hoe het zich heeft ontwikkeld door de jaren.
PVT staat voor ‘photovoltaïsch en thermisch’, ofwel zonnestroom en warmte. “Je moet het vooral niet gaan verwarren met een zonneboiler”, vertelt De Back tijdens zijn seminar op Duurzaam Verwarmd. “PVT is echt een bron voor je warmtepomp, dus het hart van je installatie is de warmtepomp.”
De Back vertelde onder andere over hoe het PVT-paneel zich door de jaren heen heeft ontwikkeld, maar ook waarom het aantrekkelijk is als technologie. De Back: “Waarom is het zo geniaal? Als er licht schijnt op de PVT-panelen, dan heb je extra zonnethermische energie. Die extra zonne-energie leidt tot een hogere aanvoertemperatuur naar de warmtepomp. Op die manier kan je warmtepomp efficiënter draaien, met een hogere COP.”
Volthera evolueert
De Back geeft aan dat de techniek van Alius niet gisteren bedacht is. Het Volthera EVO PVT-paneel, waarmee Alius op Duurzaam Verwarmd stond, is al een tijdje in de maak. “Dat gaat echt ver terug. In 2015 zijn we voor het eerst zelf projecten gaan maken”, vertelt De Back. “En in 2017 zijn we Volthera als compleet systeem in de markt gaan zetten.”
Volgens De Back was het aangaan van de samenwerking met Vaillant in 2019 een belangrijke mijlpaal. Dit werd gevolgd door het winnen van de Publieksprijs bij de WarmteWissel, een initiatief van Brabantse woningcorporaties op zoek naar innovatieve alternatieven voor de CV-ketel. Maar een probleem waar de installaties van Alius volgens De Back tegenaan liepen, was dat je soms te veel dakoppervlak nodig hebt. Dit beperkte de inzetbaarheid van PVT-panelen in sommige situaties.
De Back vertelt dat dit vooral met het gewicht van het paneel te maken had, dat (gevuld met koelstof) op 40 kilogram uitkwam. “40 kilogram per paneel is natuurlijk wel veel gewicht om mee te werken”, licht De Back toe. “In sommige situaties ook echt teveel. Op het moment dat je met deze collector een woning wil gaan verwarmen met PVT, met een warmtepomp van ongeveer 5 kilowatt, heb je 24 PVT-panelen nodig om die warmtepomp van een aanvoertemperatuur te voorzien. 24 PVT-panelen op een gemiddelde woning in Nederland is natuurlijk wel een uitdaging.”
“Om die toepasbaarheid te vergroten zijn wij op zoek gegaan naar een nieuw paneel”, vertelt De Back. “En door onze kennis van de markt en de techniek te bundelen zijn we bij het EVO PVT-paneel gekomen. Met deze techniek hebben we veel oppervlakte gecreëerd, andere materialen gebruikt, zodat we de meest efficiënte warmteoverdracht kunnen krijgen.”
Gebruiksgemak
De Back vertelt dat Alius ook trots is op het gemak waarmee het paneel kan worden geplaatst en onderhouden. “De collector is los van het PV-gedeelte, dus je kunt de collector al eerst plaatsen, eventueel waterzijdig al aansluiten, en daarna je PV-panelen plaatsen en DC aansluiten. Dat maakt het ook servicevriendelijk. Op het moment dat er iets is met de optimizer of een andere toepassing. Je kunt dan de panelen gewoon oplichten, ook in je eentje, en dan kun je bij het waterzijdige en eventueel bij de optimizer komen.”