De thuisklusser

11.02.2021 Simone Tresoor

De thuisklusser

Vaak hoor je dat het huis van de schilder niet altijd goed in de lak staat en de aannemer zijn eigen woning laat versloffen. Deze vooroordelen zijn zeker niet van toepassing op de hoofdpersoon uit de rubriek ‘de thuisklusser’. Bevlogen op het gebied van duurzaamheid passen zij de technieken uit hun werkzame leven toe op hun eigen woning.

Orlando Verbeek (40) is teamleider installatie bij warmtepompinstallateur Heattransformers. ‘Practise what you preach’, is zijn motto, nu hij voor de derde keer zijn jaren tachtig woning gaat verbouwen. Nog even en dan zijn Orlando en zijn gezin ‘all-electric’.

Orlando is bijna zijn hele leven werkzaam in de installatiebranche, met een klein uitstapje naar een baan in de horeca na zijn koksopleiding. Maar elk weekend werken terwijl zijn vrienden uitgingen vond hij niks, dus toen hij een advertentie zag voor leerling-loodgieter solliciteerde hij. “Ik had nul ervaring, maar werd toch aangenomen. Het beviel me goed en binnen twee jaar reed ik in mijn eigen bus van klus naar klus”, vertelt Verbeek.

Inmiddels werkt hij anderhalf jaar bij de warmtepompinstallateur. “Duurzaamheid heeft me altijd al getrokken, maar na een cursus warmtepompen was ik helemaal om. Toen ik deze functie voorbij zag komen heb ik niet geaarzeld,” zegt Orlando. 

‘Elf-onder-een-kap-woning’

Twintig jaar geleden kocht hij, samen met zijn broer, een ‘elf-onder-een-kap-woning’ uit 1983. De vorige eigenaar was een zeer matig doe-het-zelver, maar met een timmerman als broer en hijzelf als  loodgieter werd dat niet als een probleem gezien. Ze lieten geen steen op dezelfde plek staan.  

“In 2009 hebben mijn partner en ik het huis van mijn broer overgenomen en begon verbouwing nummer twee”, aldus Verbeek. “We hebben de hele indeling omgegooid, de keuken vernieuwd, een aanbouw gerealiseerd, nieuwe kozijnen met dubbelglas erin gezet, vloerverwarming en nieuwe radiatoren geplaatst en ook de ventilatiebox werd vervangen. Deze laatste staat 24 uur per dag aan en neemt veel stroom. De nieuwe zijn een stuk energiezuiniger. Je moet ze overigens wel goed onderhouden, af en toe de kanalen reinigen voorkomt dat het rendement afneemt en dat je vocht of geluidsklachten krijgt. Een paar jaar later heb ik ook een hybride warmtepomp geplaatst.”

Bespaartip van de thuisklusser

Inmiddels zijn ze elf jaar en drie kinderen verder en hebben Orlando en zijn partner besloten volgende maand weer te gaan verbouwen. “Het is dat of een nieuw huis kopen, maar we wonen hier voorlopig prima en ik vind klussen leuk, dus is het een derde verbouwing geworden”, zegt hij. Dit keer wordt er gefocust op de bovenverdiepingen. Het dak wordt geïsoleerd en er worden twee dakkappellen geplaatst. Ook komen er zonnepanelen en wordt de gevel geïsoleerd. Op de twee  verdiepingen komt vloerverwarming en uiteraard kiest hij dit keer voor een ‘all electric-warmtepomp’ en een warmtepompboiler voor warm tapwater.

De thuisklusser heeft ook een bespaartip voor iedereen met vloerverwarming: “Controleer eens of je  een pomp met NA label hebt of plaats een pompschakelaar. Anders draait de pomp 24/7 en dat kost bij een normale pomp zo’n 80 watt, wat neer komt op 150 euro per jaar. Met een pompschakelaar kun je dat terugbrengen naar 9 watt en 18 euro per jaar en zo komt Jan Splinter toch weer door de winter”, grijnst hij.