De toekomst van de warmtepomp is AI connected
01.08.2023 Jeroen Prinsen Business development manager bij HR energy

Nu de wereld op weg is naar een duurzamere toekomst, gaat slim energiebeheer een essentieel onderdeel worden. Met de komst van artificial intelligence (AI) en machine learning technologie komen de voordelen voor echt duurzaam en intelligent energiebeheer binnen bereik.
Het slim aansturen van warmtepompen met intelligent energiebeheer en steeds meer tariefdifferentiatie kan helpen om efficiënter gebruik te maken van energiebronnen, kosten te besparen en het elektriciteitsnetwerk te stabiliseren. We gaan van slim monitoren, waarbij gegevens van warmtepompen real-time kunnen worden uitgelezen, naar een model waarbij we ze ook daadwerkelijk kunnen gaan aansturen op individueel of wijkniveau.
Op basis van weersvoorspelling en opwekpotentieel kunnen we extra bufferen in warmte, koude en tapwater. Hiermee voorkomen we congestie en disbalans op macroniveau en voor de gebruiker de meest ideale prijs voor productie van zonne-energie en de afname van het net.
AI-technologie kan worden gebruikt om patronen in energieverbruik te identificeren, de energievraag te voorspellen en wijzigingen in energieverbruikspatronen aan te bevelen.
Dit kan op de volgende manieren worden bereikt:
- Voorspellend verbruik: Gebruik voorspellende algoritmen en gegevensanalyses om het energieverbruik van de warmtepomp te voorspellen op basis van weersvoorspellingen, gebruikersgedrag en andere relevante factoren.
- Voorspellend onderhoud: AI-gestuurde analyses kunnen energieverbruikspatronen bewaken en afwijkingen signaleren, waardoor vastgoedbeheerders en servicebedrijven preventieve maatregelen kunnen nemen en onnodige servicebeurten op locatie en dure reparaties kunnen worden voorkomen.
- Dynamische tarieven: De warmtepomp kan aangestuurd worden op basis van dynamische tarieven. In de praktijk betekent dit dat een woning overdag meer warmte buffert in het cv-systeem en boiler dan volgens bewonersprofiel op dat moment noodzakelijk is. Of juist meer koude buffert in de vroege zomerochtend als het een warme dag gaat worden.
- Demand response: Een klant kan zich in de toekomst aansluiten bij een demand response-platform, waarbij tegen een vergoeding de warmtepomp of andere verbruikers zoals laadpalen kunnen worden uitgeschakeld of verminderd tijdens piekuren wanneer het elektriciteitsnetwerk onder zware belasting staat.
- Integratie met energieopslag: Combineer de warmtepomp met energieopslagsystemen, zoals (EV)-batterijen, boilers en buffers om overtollige elektriciteit, warmte of koude op te slaan. En de massa van een goed geïsoleerdere woning zelf is ook een belangrijke buffer waarin je warmte of koude kan opslaan via het afgiftesysteem.
- Slimme thermostaten: Gebruik slimme thermostaten en zoneregelingen die verbonden zijn met het intelligente energiebeheersysteem om de warmtepomp aan te sturen op basis van gebruikersvoorkeuren, de energievraag en het huidige elektriciteitstarief. Het logaritme gaat zelf bepalen, binnen de marges van de vooraf ingestelde klantwensen, om zo optimaal mogelijk te draaien.
- Integratie met hernieuwbare energiebronnen: En als laatste de meest voor de hand liggende. Combineer de warmtepomp met PV(T)-panelen, om op duurzame wijze energie te produceren en te gebruiken. Het intelligente systeem kan de warmtepomp aansturen om optimaal gebruik te maken van de beschikbaarheid van eigen opgewekte zonnestroom.
Kortom, intelligente aansturing maximaliseert de efficiëntie van warmtepompen, bevordert het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en draagt bij aan een stabiel en duurzaam energie-ecosysteem.
Oh en ik kan het niet laten; als de politiek het nu eens aandurft om na jarenlange stagnatie nu eindelijk eens te kiezen voor een gereguleerde afbouw van de salderingsregeling zullen eindgebruikers, maar zeker ook warmtepomp fabrikanten gestimuleerd gaan worden om sneller met innovatieve EMS-platformen en AI-services te komen.