De TOjuli-eis: wat is het en wat betekent het voor airco's?

13.10.2021 Joyce Beuken

De TOjuli-eis: wat is het en wat betekent het voor airco

Vanaf 1 juli geldt een belangrijke nieuwe eis die de distributie van airco’s verder moet versterken: de TOjuli. Volgens deze eis mag de temperatuur in een woning niet boven een bepaalde norm komen.

Dit is het tweede artikel uit de serie 'Wordt Nederland een aircoland?' Het eerste deel is hier te lezen. Het volledige artikel is te lezen in de beurscatalogus.

TOjuli staat voor temperatuuroverschrijding juli. Zelfs in een nieuwbouwwoning die aan alle gestelde eisen voldoet, kan het in de zomer binnen té warm worden. We kampen met klimaatverandering waardoor de gemiddelde temperatuur in Nederland stijgt, net als het aantal warme en tropische dagen.

De woningen die we nu bouwen zijn optimaal geïsoleerd en energiezuinig. Dat klinkt misschien positief, maar er zit ook een keerzijde aan. Hierdoor kunnen zonnestralen namelijk wel binnendringen, maar vervolgens niet meer naar buiten. Dat levert warme gebouwen en woningen op.

Meerdere TOjuli-uitkomsten per huis
De TOjuli-eis wordt uitgedrukt in een getal dat het risico op temperatuuroverschrijding aangeeft. Het getal wordt bepaald aan de hand van de koelbehoefte in de maand juli. Hiervoor wordt de rekenmethode NTA-8800 gebruikt.

De grenswaarde is vastgesteld op 1,20. Hoe hoger het getal, des te hoger het risico op temperatuuroverschrijding. De TOjuli-waarde wordt berekend per gevelvlak. Een tussenwoning heeft dan ook twee TOjuli-uitkomsten, een hoekwoning drie en een vrijstaande woning vier. Een waarde tussen nul en één betekent dat de woning in de zomer niet al teveel zal opwarmen. Bij een waarde boven de één moet het nieuwbouwplan mogelijk worden aangepast.

Actief ventileren
Bij het ontwerpen van nieuwbouwwoningen is het belangrijk om het comfort in de zomermaanden in het achterhoofd te houden. Een lagere TOjuli is dan ook een goede maatstaf. Zowel passief als actief koelen bevordert een lage TOjuli, naast het wegventileren of tegenhouden van warmte. Actief ventileren oefent echter ook weer negatieve invloed uit op de energieprestatie van de woning, waardoor passieve maatregelen de voorkeur hebben.

Wie installeert?
Om aan de TOjuli-eis te kunnen voldoen, en vanwege het comfort dat een lekker koel briesje oplevert, komen er jaarlijks steeds meer airco’s bij. Dit komt volgens Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, ook omdat het slechte imago van de airco als energieslurper verdwijnt.

Niet alleen omdat airconditioning vaker gebruikmaakt van dezelfde techniek als warmtepompen en daardoor steeds energiezuiniger wordt, maar omdat de airco meestal overdag aan staat wanneer de zon schijnt. “Hierdoor is een combinatie met zonnepanelen aantrekkelijk. Een airco maakt optimaal gebruik van de groene stroom die je met zonnepanelen op een warme zomerdag opwekt”, stelt Terpsta.

Er is echter een schrijnend tekort aan installateurs. Van studenten tot oud-vliegtuigtechnici: de Nederlandse Vereniging voor ondernemingen op het gebied van Koudetechniek en Luchtbehandeling haalt alles uit de kast om personeel snel en goed op te kunnen leiden. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je in het derde deel van de serie 'Wordt Nederland een aircoland?' Dat verschijnt op 2 november. Het volledige artikel is nu al leesbaar in de beurscatalogus van Warmte365.