Delftse startup laat huishouden verwarmen met eigen afvalwater

18.03.2021 Joyce Beuken

Delftse startup laat huishouden verwarmen met eigen afvalwater

Een startup in Delft wil warm water niet onbenut in het riool laten verdwijnen. De HeatCycle is een warmterugwinsysteem dat warmte onttrekt uit afvalwater.

Kleine startups maken er een sport van om alle natuurlijk ontstane warmte te kunnen benutten. Zo ook Auke de Vries en Sander Wapperom. De twee heren vroegen met hun bedrijf De Warmte patent aan voor het HeatCycle-systeem.

Dit systeem vangt afvalwater op en onttrekt de warmte. Via een warmtewisselaar wordt het water afgekoeld. De gewonnen warmte verhit via een warmtepomp een boiler met water. Deze boiler werkt samen met de cv-ketel waardoor er minder energie benodigd is om bijvoorbeeld het douchewater te verwarmen.

40% uit afval

Wapperom en De Vries stellen dat er een flinke besparing kan worden behaald door gebruik te maken van afvalwater. Er zou voor een gemiddeld huishouden, bestaande uit vier personen, aan 40% van de warmtebehoefte kunnen worden voldaan middels de HeatCycle. Hoe meer bewoners, hoe groter de winst wordt. Koud water uit bijvoorbeeld de spoelbak van de wc kan ook worden ingezet voor warmtewinning.

Na uitvoerig testen in een kelder en bij een testhuishouden in The Green Village op de campus van TU Delft, werd het systeem begin maart voor het eerst geïnstalleerd bij een klant. “Deze installatie is een enorme mijlpaal”, vertelt De Vries aan het NRC. “Het testhuishouden was toch nog een beschermde omgeving. De mensen die daar wonen weten dat er geëxperimenteerd wordt. En bij het plaatsen woonde er nog niemand. Hier woont een gezin met drie kinderen, daar kun je niet weggaan als het riool nog open ligt.”

“In woningen is het energiegebruik in gas gemiddeld een factor drie tot vier groter dan het energiegebruik in elektriciteit”, meent Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar klimaatontwerp en duurzaamheid aan de TU Delft.

Ondernemerswens

Het plan voor de HeatCycle begon eigenlijk als wens om in het algemeen iets te gaan ondernemen. “Op een brainstormavond bedachten we veel ideeën. Een hoop slechte, maar deze bleef overeind”, zegt Wapperom. Eind 2018 ontvingen ze een startbedrag van 2.500 euro van Climate-KIC, een Europees innovatiefonds. In de douche bij Wapperom thuis werd een prototype ontwikkeld dat moest uitwijzen of het plan zinvol was.

Hierna werden de twee geselecteerd voor het startup-traject van Climate-KIC, wat naast financiele steun ook begeleiding met zich meebracht. “Het is verleidelijk om meteen met allerlei prototypes aan de slag te gaan”, zegt Wapperom. “Maar eerst moesten we kijken of er mensen zijn die hiervoor willen betalen.” Ze gingen de wijk in, langs de deuren. “Zo konden we ook meteen vragen of de afvoer naar het riool toegankelijk was.”

Subsidie

De Delftenaren geloven dat het systeem in aanmerking zal gaan komen voor de ISDE-subsidie, waardoor de prijs op circa 3500 euro uitkomt. De terugverdientijd is daarbij 7 tot 10 jaar.

Het afvalwater is zo’n 27 graden, waarna het door de HeatCycle met behulp van elektriciteit wordt afgekoeld tot twee graden. “Nu het aardgasverbruik moet verminderen wordt er gekeken naar beschikbare andere bronnen. Warmte uit de bodem is er ook een, die is vrij constant 11 à 12 graden. De warmte van afvalwater ligt nog dichter bij de gewenste temperatuur. Daaruit terugwinnen is slim, je maakt maximaal gebruik van wat je al hebt”, legt Van den Dobbelsteen uit.

De heren hebben een druk jaar voor de boeg. Er zijn 130 installaties voorverkocht waarvan er dit jaar 100 geïnstalleerd zullen worden. “Of we dat gaan halen is een tweede”, zegt De Vries. “Van 1 naar 10 installaties lukt waarschijnlijk nog wel, maar van 10 naar 100 installaties is een grote stap.” Nu doen ze alles nog zelf, maar uiteindelijk wordt de installatie uitbesteed aan een ander bedrijf.