Doorzetters halen zestienduizend euro op voor onderzoek duurzaam warmtenet

16.05.2022 Simone Tresoor

Doorzetters halen zestienduizend euro op voor onderzoek duurzaam warmtenet

In de Oegtgeestse wijk Poelgeest heeft bewonerscoöperatie Energiek Poelgeest een provinciale subsidie van 16.000 euro binnengebracht, schrijft het Leidsch Dagblad. Hiermee kunnen zij hun zoektocht naar een duurzame warmtebron bekostigen.  

De huizen in Poelgeest zijn zo’n twintig jaar oud en de wijk is gebouwd met als uitgangspunt dat er een duurzame wijk zou worden gecreëerd. Veel huizen hebben zonnepanelen, er is in het midden van sommige hofjes een ‘wadi’, waar overtollig regenwater kan worden opgevangen én de huizen zijn op een warmtenet aangesloten.

Liever geen warmte door uit Europa gehaald afval
Frank ter Beek is buurtbewoner en bestuurslid van Energiek Poelgeest: “Dat warmtenet kan wat ons betreft nog beter. Vattenfall wil warmte leveren die voortkomt uit afvalverbranding in Rotterdam. Alleen wordt dat afval uit heel Europa gehaald en dat vinden wij nou niet bepaald duurzaam.”

Vandaar dat de buurt ging bekijken of er ook lokaal warmte kon worden opgevangen door middel van aquathermie. In 2019 en 2020 onderzochten de bewoners, door middel van een subsidie, al of er warmte kon worden gewonnen uit de Klinkenbergerplas, het bleek mogelijk maar die bleek iets te ver weg voor de wijk. De Haarlemmertrekvaart en rioolwaterzuivering over de grens in Leiden biedt de wijk wel opties. Ondanks de eerdere positieve conclusie kon de organisatie naar eigen zeggen op weinig (financiële) steun rekenen van de gemeente om die mogelijkheid door te ontwikkelen. De gemeente vond dat de wijk al van het gas af was en daarom stond het verduurzamen laag op het prioriteitenlijstje.

'We moeten niet op elkaar wachten'
De provincie ziet wel het belang van de bewonersorganisatie en Vattenfall ook, die overlegt maandelijks met de organisatie. Vattenfall wil het warmtenet niet overdragen, maar de bewonersorganisatie kan wel eigenaar van de bron zijn. Door middel van de subsidie kunnen ze dat de komende jaren uitzoeken. Voor het eind van 2023 willen ze dat er een keuze voor een bron is gemaakt én dat er een uitvoeringsplan op tafel ligt. De organisatie moet hun ervaringen vastleggen zodat anderen daarvan kunnen leren.

Ter Beek: “Het is belangrijk om in te zetten op de energietransitie, want anders gaan we er niet in slagen. Er zijn aanleidingen genoeg om er op in te zetten en de versnelling is hard nodig. Het is belangrijk dat burgers hier een positie in krijgen en zelf gaan ondernemen. We moeten er samen met de gemeente uitkomen en niet op elkaar wachten.”