Duitse hernieuwbare productie stijgt naar 22 procent van het totale energieverbruik

12.03.2024 Benjamin Wehrmann

Duitse hernieuwbare productie stijgt naar 22 procent van het totale energieverbruik
©Bundesverband der Deutschen Heizungsindustrie

Het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in het totale Duitse energieverbruik is in 2023 gegroeid tot 22 procent dankzij de gestage uitbreiding van zonne- en windenergie-installaties en een toename van de acceptatie van hernieuwbare verwarmingssystemen, dat heeft het Duitse Federale Milieuagentschap gemeld. De stijging, ten opzichte van een aandeel van 20,8 procent in het voorgaande jaar, is ook dankzij de dalende energievraag in alle sectoren.

De totale duurzame elektriciteitsproductie in Duitsland steeg met 7 procent tot ruim 272 terawattuur, het hoogste niveau ooit, terwijl de vraag naar elektriciteit in dezelfde periode met 5 procent daalde. Dit resulteerde in een recordaandeel van 51,8 procent hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitsverbruik, aldus het Federale Milieuagentschap.

Windturbines en zonnepanelen droegen driekwart bij aan de totale productie van hernieuwbare elektriciteit. Met een vermogen van 142,1 terawattuur produceerden windmolens alleen al voor het eerst meer dan alle bruinkool- en steenkoolcentrales samen.

Dankzij de ongewoon hoge neerslag in 2023 steeg het aandeel van de waterkrachtproductie met 11 procent naar 19,6 terawattuur, terwijl de elektriciteitsproductie uit biomassa met 5 procent daalde naar 49,3 terawattuur. Biomassa bleef echter veruit de belangrijkste technologie voor hernieuwbare verwarming (170,6 terawattuur) en droeg 83 procent bij aan de sector.

Warmtepompen en geothermie bereikten een aandeel van 12,5 procent in hernieuwbare warmte, wat neerkomt op een stijging van ruim 18 procentpunten ten opzichte van 2022. Het totale aandeel hernieuwbare energie in verwarming bedroeg 18,8 procent.

In de transportsector waren biobrandstoffen goed voor 82 procent van de hernieuwbare energie, terwijl het aandeel hernieuwbare energie in elektrische voertuigen ook werd vergroot door het toenemende aandeel hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitssysteem. Het totale aandeel hernieuwbare energie in de sector bedroeg 7,3 procent.

De investeringen in hernieuwbare energie zijn flink gestegen, van 22,3 miljard euro in 2022 naar 36,6 miljard euro het jaar daarop. Dit werd vooral veroorzaakt door hogere investeringen in zonne-energie en warmtepompen, aldus het Federale Milieuagentschap.

Het bureau berekende dat het gebruik van hernieuwbare energie ongeveer 250 miljoen ton aan broeikasgasemissies heeft bespaard. Het voegde eraan toe dat de uitrol van hernieuwbare energiebronnen verder moest worden versneld om de nationale en Europese doelstellingen voor de energietransitie te bereiken, vooral op het gebied van on- en offshore windenergie.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Clean Energy Wire en is hier met toestemming overgenomen.