Hernieuwbare warmte heeft behoefte aan meer consistent Europees beleid

26.04.2024 Jan de Wit

Hernieuwbare warmte heeft behoefte aan meer consistent Europees beleid
©Nefit Bosch

Wanneer de Europese Commissie werk wil maken van de uitrol van hernieuwbare warmte, dan zal het niet alleen politieke prioriteit moeten maken, maar ook meer consistent beleid in moeten voeren om het concurrentievermogen te verbeteren, dat blijkt uit een nieuw rapport van Clean Heat Europe. In de twaalf onderzochte EU-lidstaten bleek het beleid nog onvoldoende.

Terwijl vrijwel alle landen ondersteuning bieden aan consumenten om over te stappen op hernieuwbare warmte, zijn slechts zes van de twaalf onderzochte landen van plan om fossiele verwarming geleidelijk af te schaffen. Dit resulteert in veel landen in blijvende financiële steun voor fossiele verwarming en een nadelige businesscase voor hernieuwbare warmte. Ook worden huishoudens met een laag inkomen slechts in de helft van de landen ondersteund.

Zowel de EU als de nationale regeringen slagen er volgens Clean Heat Europe niet in om de uitrol van hernieuwbare warmte en koeling voldoende te ondersteunen. De Europese Commissie zou dit dan ook tot een politieke prioriteit moeten maken, stellen zij. Alleen dan kan er voldoende consistent beleid ontstaan om de concurrentiekracht van de sector sterk genoeg te maken om de strijd écht aan te gaan met de fossiele alternatieven.

“Schone verwarmingsoplossingen zoals warmtepompen en PV zijn afhankelijk van veilige, gebruiksklare en efficiënte elektrische installaties in het gebouw. ​​Deze moeten tijdens renovatiewerkzaamheden worden geüpgraded om de veiligheid te garanderen, te anticiperen op toekomstige behoeften en de efficiëntie te optimaliseren. Het renovatie- en schone verwarmingsbeleid en de ondersteunende instrumenten moeten holistisch zijn en elektrische installaties integreren”, stelt Quentin de Hults, directeur-generaal van de International Copper Association Europe.