Duurzaam verwarmen begint bij elektra

23.02.2021 Rolf Heynen

Duurzaam verwarmen begint bij elektra
Roderick Leeuwenhart

Om van het gas af te komen wil ik mijn woning elektrificeren. Daarvoor is het belangrijk om alle nodeloze verliezen te reduceren en het elektriciteitsverbruik te optimaliseren. En daar is nog een wereld te winnen.

98% verliezen

In 2010 schreef professor Ad van Wijk het boekje ‘Hoe kook ik een ei?’, dat niets aan actualiteit heeft ingeboet. Daarin laat hij de absurditeit van ons energiesysteem zien aan de hand van hele concrete voorbeelden. Als we bijvoorbeeld kijken naar de gehele energieketen wereldwijd dan benutten we niet meer dan 2% van alle gewonnen energie echt voor het invullen van onze wensen en behoeften (p.11).

Dat we verkwistend leven, is eenvoudig aan te tonen met een deurbel. Naar schatting hebben 200 miljoen huishoudens in Europa een traditionele deurbel met een transformator. Deze trafo (5-10 Watt) produceert continu een kleine lekstroom, wat goed is voor een jaarverbruik van 50kWh. Een continu verbruik voor een apparaat dat 99,99% van de tijd onberoerd is. Dat betekent dat voor heel Europa continu twee kolencentrales à 600 MegaWatt staan te draaien voor onze deurbellen (p.20)…

Energielabels

Om dit verder te vertalen naar mijn eigen huis ben ik gestart met het kiezen voor energiezuinige apparaten. Een koelkast met een A+ label, het laagste label op de markt, gebruikt twee keer zoveel stroom als een A++ koelkast (let op: vanaf 1 maart dit jaar veranderen alle energielabels naar A tot en met G en verdwijnen alle plusjes achter de letters).

Vanwege het hoge energieverbruik van oude(re) koelkasten en vriezers loont het eigenlijk altijd de moeite om deze te vervangen, zelfs als het apparaat nog niet stuk is.

Functioneel- en sluipverbruik

Tevens verving ik alle verlichting voor led, plaatste 16 pv-panelen (waarvan 9 op het noorden) en 2 zonnecollectoren die op het tapwater én de vaatwasser zijn aangesloten. Mijn elektriciteitsverbruik op jaarbasis is inmiddels gedaald tot 2.000 kWh. U raadt het al, dankzij mijn pv-panelen is mijn verbruik ruimschoots negatief.

Dankzij slimme meetapparatuur kan ik zien dat mijn functioneel verbruik (koelkast en vriezer), en het stand-by-verbruik bij elkaar een kwart tot de helft van mijn elektraverbruik uitmaakt. Dat is relatief veel voor iets wat je niet lijkt te gebruiken. En daar lijkt nu een mooie oplossing voor beschikbaar.

Energiemanagement in huis

Nu wil ik uiteraard mijn elektraverbruik nog verder naar beneden halen, om zodoende meer elektrisch te kunnen verwarmen (en rijden) en zodoende mijn elektriciteitsverbruik te optimaliseren. Daarvoor koos ik voor de slimme stekkers van Fibaro, die enerzijds goed inzicht geven in mijn elektriciteitsverbruik en anderzijds de mogelijkheid bieden zinloos sluipverbruik sterk te reduceren.

Een koelkast en vriezer kun je ’s nachts beter niet uitzetten, maar de overige apparatuur, vaak geconcentreerd bij elkaar rond de televisie, studeerkamer of de meterkast, kunnen tussen 23.00u en 6.00u prima uitgezet worden. En dat uitzetten kan eenvoudig geprogrammeerd worden via een app, zodat dit automatisch gebeurt.

Dit bespaart zo nog een kwart van mijn elektriciteitsverbruik. Dat is goed voor 3.000 km elektrisch rijden of voor het verwarmen van mijn huis of boiler, of voor 10 deurbellen. Als dezelfde kengetallen gelden voor de deurbel, dan zou deze besparing op Europees niveau goed zijn voor twintig 600 MW kolencentrales.