Duurzame oplossing voor industrie nabij met de stoomwarmtepomp

11.11.2022 Simone Tresoor

Duurzame oplossing voor industrie nabij met de stoomwarmtepomp

Stoom. De industrie zit te springen om een duurzame manier om het te produceren. Want voor veel industrie is het onmisbaar als energiedrager voor hun bedrijfsvoering. Er was dan ook een bovengemiddeld hoge belangstelling voor de stand van Stoomnet op de Energiebeurs waar Jacob Haverkamp, die de market development voor de installatie doet, uitleg gaf.

De conceptfase is voorbij, de stoomwarmtepomp is te koop. Zij het wel met een fikse levertijd van rond de negen maanden. De eerste pilot is 1 oktober in gebruik genomen en draait momenteel in Duitsland waar de SPH Thermbooster zonder fossiele brandstoffen stoom produceert voor een gelatinefabriek.

Gelatinefabriek
Bij de gelatinefabriek wordt met industriële restwarmte in de vorm van koelwater op 85 graden Celsius, afkomstig van een proces voor gelatineproductie, stoom geproduceerd van 2 bar(a) en 120 graden Celsius. De COP is in dit geval 4,4 zodat er netto 118 kilowatt (elektrisch) nodig is voor de productie van 812 kilogram per uur verzadigde stoom.

De SPH warmtepomp hergebruikt restwarmte uit waterstromen of gecondenseerde stoom. Hij is in staat nieuwe stoom te produceren van zes bar(a) met een maximale temperatuur van 160 graden Celsius en een maximaal afgiftevermogen van 1.000 kilowatt thermisch vermogen per installatie.

SPHeat uit Duitsland
Bij het ontbreken van een restwarmtebron is het ook mogelijk om het gebruik van aardgas met maximaal 50 procent te verminderen, waarbij met inzet van duurzame elektriciteit nog steeds een significante besparing in de uitstoot van CO2 kan worden gerealiseerd.

De knappe koppen erachter zijn van SPHeat uit het Duitse Overath. Dit bedrijf is een voortzetting van een eerdere Noorse onderneming die enkele jaren geleden een stoomwarmtepomp heeft ontwikkeld en geproduceerd. Omwille van het relatief kleine vermogen van dit product en beperkte interesse vanuit de industrie kwam het product niet van de grond. In 2020 hebben drie oud-medewerkers met hun opgebouwde kennis en kunde de stoomwarmtepomp opnieuw ontworpen en verder ontwikkeld.  

Een samenvatting van de technische mogelijkheden:

  • Maximaal haalbare afgifte temperatuur 165 graden Celsius (planning 200 graden Celsius);
  • Afgifte medium: thermische olie, water of stoom;
  • Minimale brontemperatuur: 7 graden Celsius (met uikoeling naar 2 graden Celsius);
  • Maximale lift bedraagt 80 graden Celsius per 1-stage toepassing;
  • COP is afhankelijk van de temperatuurlift en dient per geval te worden berekend;
  • Tot 30 procent traploze modulatie van het nominaal vermogen;
  • Vermogen per installatie 400 tot 1.000 kilowatt thermisch vermogen.