EasyJet en Rolls-Royce testen waterstofmotor voor vliegtuig

29.11.2022 Max Muller

EasyJet en Rolls-Royce testen waterstofmotor voor vliegtuig
©Rolls-Royce

Motorbouwer Rolls-Royce en vliegtuigmaatschappij EasyJet hebben in een samenwerkingsverband hun eerste vliegtuigmotor getest die op groene waterstof draait.

Volgens EasyJet betrof het een test waarbij het vliegtuig nog op de grond bleef. De waterstof die als brandstof diende werd geproduceerd met behulp van elektriciteit dat gegenereerd werd met behulp van wind- en getijde-energie. Deze elektriciteit was afkomstig van een testfaciliteit van het European Marine Energy Centre op de Orkney-eilanden.

Vermindering CO2-uitstoot
In november 2021 gaf de vliegtuigmaatschappij aan deel te nemen aan de ‘Race to Zero’-campagne, die ondersteund wordt door de verenigde naties. Hiermee spraken ze de ambitie uit om de koolstofintensiteit van hun brandstoffen met bijna 80 procent te verlagen. Als tussendoel poogt het bedrijf in 2035 de uitstoot per vliegkilometer met 35 procent te verminderen – de absolute uitstoot kan door een eventuele stijging van het aantal vluchten mogelijk wel oplopen.

Om deze plannen te materialiseren, besloot het Britse bedrijf afgelopen september de komende jaren 21 miljard te investeren in duurzamere vliegtuigen. De resterende uitstoot is EasyJet van plan af te vangen met CCS-technologie.