Een warmtepomp in bestaande bouw

08.03.2022 William van Driel

Een warmtepomp in bestaande bouw

Plotseling is daar de stijging van de energiekosten. Wat gaat dit allemaal nog meer doen? En plotseling is daar een verhoging van de subsidiebedragen. Een warmtepomp in de nieuwbouw is niet meer weg te denken, maar hoe zit dat met de bestaande bouw? Vandaag de dag wil iedereen liefst gister nog een warmtepomp voor zijn bestaande woning. Maar een warmtepomp in de bestaande bouw, that’s another cook, om maar even een bekende voetbaltrainer aan te halen. 

Als men namelijk een warmtepomp wil heeft men daar ook bepaalde verwachtingen van. En wil een warmtepomp aan de verwachting voldoen, moeten er wel bepaalde stappen genomen voordat deze geplaatst kan worden. Die stappen wil ik graag even doornemen.

Stappenplan
Stap 1: Inregelen. Zorg dat de warmte gaat naar waar het moet gaan. Zorg bijvoorbeeld dat de slaapkamers 'geknepen' zijn zodat het verwarmingswater naar de hoofdruimte gaat waar je het warm wilt hebben. Dit is de eerste maar ook de goedkoopste stap.

Stap 2: Isoleren. Hiermee zorg je dat de warmte die opgewekt wordt ook binnen blijft. Doordat je de warmte vasthoudt met behulp van isolatie van bijvoorbeeld spouwmuren, dak en isolatieglas hoeft de warmteopwekker ook minder in actie te komen om 'weer' te verwarmen.

Stap 3: Zet de aanvoertemperatuur lager. Doordat je hebt geïsoleerd en je radiatoren zijn berekend op een huis zonder isolatie en een aanvoertemperatuur van 70 graden Celsius kun je de aanvoertemperatuur naar beneden gaan zetten omdat je nu geïsoleerd hebt. Dit kun je proefondervindelijk doen. Als je het redt om te stoken op een aanvoertemperatuur van 55 graden Celsius dan wordt het interessant om te kijken naar de volgende stap.

Stap 4: Vervang je cv-ketel (deels of helemaal) door een warmtepomp. Als je voorgaande stappen hebt kunnen doen, is het interessant om een warmtepomp te plaatsen; al dan niet hybride of all-electric.

Stap 5: Pas het afgiftesysteem verder aan voor een nog lagere aanvoertemperatuur zodat je naar all-electric kunt gaan of gewoon nog efficiënter draait. Dit zou ook stap 4 kunnen zijn als je de 55 graden celsius niet redt. Dan is het plaatsen van de warmtepomp stap 5.

Hybride of all-electric
Ik noemde net de termen hybride en all-electric. All-electric wil zeggen: cv-ketel eruit en de warmtepomp erin, samen met een boilervat welke verwarmd wordt door de warmtepomp. Hybride wil zeggen: met 30 procent warmtepompvermogen kan ik in 70 procent van mijn warmtevraag over een heel jaar dekken. Dus er wordt een warmtepomp bij de cv-ketel geplaatst en de warmtepomp draait tot een buitentemperatuur van bijvoorbeeld -2 graden Celsius. Is het buiten kouder dan neemt de cv-ketel het over. En in warm douchewater wordt voorzien met behulp van de cv-ketel.

Waarom zou je hybride doen? Het is een tussenstap en de investering is minder groot. Ook de netbeheerders zijn er blij mee, want als heel Nederland all-electric gaat wordt de huidige infrastructuur overbelast.