Een golf van renovaties: Brussel wil fiks investeren in het verduurzamen van woningen

08.06.2021 Maya van der Steenhoven

Een golf van renovaties: Brussel wil fiks investeren in het verduurzamen van woningen

Afgelopen maand mocht ik voor een EU-bijeenkomst Diederik Samsom, hoofd van het Kabinet van EU Commissaris Frans Timmermans, interviewen. Onderwerp was het ‘Groene Marshall-plan’ wat de commissie nu uitrolt over Europa en de enorme veranderingen die deze Green Deal met zich mee brengt.

Het is opvallend dat in Nederland bij veel bedrijven en bewoners nog niet bekend is hoe groot de verandering binnen Europa zal zijn de aankomende jaren. Deze Green Deal zal een ware renovatie-golf veroorzaken. Samsom bracht de boodschap dan ook duidelijk: “35 miljoen gebouwen in Europa zullen voor 2030 worden aangepakt.”

Er ligt 5,6 miljard klaar om te starten met het verbouwen van Nederlandse huizen
Om dit te bereiken wordt er een hele batterij aan maatregelen vanuit Brussel voorbereid. Vanuit de gedachte dat we na de coronacrisis een impuls goed kunnen gebruiken, worden er de aankomende jaren miljarden vanuit Brussel de economie ingepompt. Maar wel specifiek in het verduurzamen van de economie en in het renoveren van gebouwen.

In het geval van Nederland ligt er 5.6 miljard klaar om te starten met het verbouwen van de Nederlandse huizen. Het enige wat Nederland hier voor moet doen is een aantal hervormingen doorvoeren, die ook van de zuidelijke lidstaten verlangt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. Die dan overigens wel mag worden vervangen voor een verbouwingsaftrek.

Hypotheekrenteaftrek ruilen tegen een 50% verbouwingsaftrek?
Stel dat je van je duurzame verbouwing 50 procent mag aftrekken op kosten van Brussel en dat corporaties op kosten van de EU hun huizen mogen verduurzamen de aankomende jaren? Zouden we daar niet langzaam onze hypotheekrenteaftrek voor willen uitruilen? Verbouwen creëert toch ook veel meer waarde voor onze economie?

Maar naast financiering wordt ook de wetgeving veranderd. Zo is Europa bezig ook voor gebouwen een CO2-heffing in te voeren. Deze heffing komt dan echter, in plaats van bij de verbruiker zoals nu bij energiebelasting, bij de leverancier te liggen. Deze leverancier moet zorgen dat hij zo min mogelijk CO2 levert, en als dat niet lukt moet hij deze compenseren met het kopen van CO2-rechten.

Besparingsprikkels komen op een hele andere plek te liggen
Dit betekent dat besparing en verduurzaming van zijn klanten ook vanuit de energieleverancier zeer interessant wordt. En dat hij zelfs winst kan maken als zijn klant bespaart. Wie weet gaat hij hierdoor een korting geven aan klanten met goed geïsoleerde duurzame woningen, omdat ze hem ook kosten besparen? Hiermee komen besparingsprikkels op een hele andere plek te liggen dan nu.

Al met al wordt het een interessante tijd voor bedrijven die zich richten op het isoleren en verduurzamen van gebouwen. Nu wel hopen dat ons Kabinet niet te lang wacht met het aanmelden in Brussel voor de Green Deal.