Een hybride warmtepomp is niet altijd de slimste oplossing

15.02.2022 | Column Jeroen Prinsen

Een hybride warmtepomp is niet altijd de slimste oplossing

Het kan niemand zijn ontgaan. Er woedt een ware hyperige hybridewind door ons land. Deze wordt sterk gevoed door de lobbyende partijen. En natuurlijk, er is best wat voor te zeggen, want lekker makkelijk toch? Geen investeringen in extra isolatie en het verwarmingsafgiftesysteem. En voor veel huiseigenaren redelijk overzichtelijke investeringen.

En ook veel installateurs vinden het prima. Gasketeltje lekker laten staan en geen ingewikkelde keukentafel gesprekken over wat de bewoners nu echt belangrijk vinden en welke stappen ze in de toekomst kunnen maken.

Men gaat voorbij aan de trias energetica
Of toch niet? Men gaat opeens gemakshalve voorbij aan de trias energetica, waarbij stap 1 vrolijk wordt overgeslagen. Zeker, voor sommige woningen is het (na)isoleren van de schil lastig, maar zomaar een hybride-warmtepomp de woning in slingeren zonder te kijken welke stappen men nu eerst zou moeten nemen om in de toekomst geen spijt te krijgen, lijkt nu de praktijk aan het worden.

Als de hybride-warmtepomp, die niet geschikt is om de woning op een later moment all-electric te maken, er éénmaal staat is er door sommige bewoners echt een verkeerde afslag genomen. Het komt erop neer dat men minimaal de komende 15 jaar, locked-in, aan gas vastzit en misschien wel langer. Als de cv-ketel acht jaar oud is en er een nieuwe hybride warmtepomp wordt geplaatst, dan zal die cv-gasketel ergens over 7 jaar weer vervangen moeten worden. En dan? Weer voor 15 jaar aan het gas? Of versneld de hybride-warmtepomp afschrijven en alsnog geforceerd naar all-electric? Niet echt een aantrekkelijk vooruitzicht voor de bewoners die met deze wetenschap wellicht andere keuzes hadden gemaakt.

Zorg voor gedegen onderzoek naar de warmtevraag
Een hybride-opstelling kan soms zeker handig zijn als de lucht/water- of PVT- warmtepomp het vermogen niet altijd kan leveren. Maar zorg eerst voor een gedegen onderzoek naar de warmtevraag van de woning. Een warmteverliesberekening geeft houvast en wellicht is all-electric gewoon best haalbaar met wat aanvullende maatregelen.

Voor lastig isoleerbare oudere woningen zijn er gelukkig nog andere oplossingen denkbaar om het gasverbruik te verminderen. HR++-glas kan bijna altijd wel toegepast worden. En de zonneboiler, die zowel met een gasgestookte cv-ketel als later met een warmtepomp prima samen kan, zorgt voor een mooie bijdrage aan het terugbrengen van het gasverbruik; 600 x per jaar volledig emissievrij douchen zonder het elektriciteitsnet te belasten. Zeker met de extra ISDE-subsidie nu helemaal een aantrekkelijke keuze.

Kortom, eerst toch even het complete gesprek aangaan in plaats van mee te gaan in de hybride-warmtepomphype.

Emerging technologiesJeroen PrinsenHRsolar groephybride warmtepompAll-electricwarmtevraag

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu