Een warmtepomp plaatsen zonder akoestische berekening te hoeven maken

10.03.2023 Simone Tresoor

Een warmtepomp plaatsen zonder akoestische berekening te hoeven maken
©DHPS

Een warmtepomp plaatsen zonder akoestische berekening te maken, maar wel met de zekerheid te voldoen aan de aangescherpte geluidsnormen? De HydroTop van Dutch Heat Pump Solutions (DHPS) is het eerste en enige systeem in Nederland waarmee warmtepompen gegarandeerd aan de geluidsnormen voldoen, zonder dat berekeningen dit hoeven aan te tonen.

Geen installateur zit te wachten op uitdagend onderhoud, grote units op schuurdaken en complexe akoestische berekeningen. De HydroTop verandert dat: het systeem wordt supersnel in het dak geplaatst en is van buitenaf bijna niet zichtbaar, eenvoudig van binnenuit te onderhouden en voldoet standaard aan de geldende geluidsnorm.

Plaatsing kost tien minuten
De HydroTop is het ‘in-dak systeem’ van DHPS waarvan het buitengedeelte – de gepatenteerde ventilatiekap – slechts 10 tot 15 centimeter boven het dak uitsteekt. De unit zelf zit direct onder het dak in een volledig luchtdichte en geïsoleerde behuizing met trillingdempers.

Het systeem is vooral aantrekkelijk voor projectontwikkelaars, bouwers en woningcorporaties omdat je met een kraan eenvoudige meerdere warmtepompen in één moeite door plaatst. Dat kost tien minuten per huis. Het systeem kent ook een lange levensduur omdat het op een beschutte plek zit. De monteur kan er makkelijk van binnen bij. Ten slotte is de koudemiddelinhoud klein door de korte afstand tussen de binnen- en buitenunit. Ook is het materiaal vlamdovend en dat is belangrijk bij het gebruik van bijvoorbeeld propaan. In de Panasonic-warmtepompen die bij de HydroTop geleverd worden zit momenteel nog R32.

Propaan
Gert Jongsma, product manager bij DHPS: “Wij zitten middenin de ontwikkeling om ook warmtepompen met propaan als koudemiddel in te kunnen bouwen. Dat houdt in dat we de wat grotere buitendelen op de juiste wijze in de HydroTop kunnen plaatsen. De bak is overigens zwart en gemaakt van gerecycled kunststof.”

De HydroTop kent veel installatiegemak en wordt volledig in Nederland gemaakt van brandwerend materiaal dat volledig recyclebaar is. Bovendien valt hij – in combinatie met de twee in seriebouw meest gebruikte Panasonic lucht-water warmtepompen – als eerste in Nederland standaard binnen de in 2021 aangescherpte geluidsnormen. Dit is getoetst en verklaard door het Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG).

Geen berekening nodig
“Als deze verklaring bij de bouwkundige aanvraag voor grondgebonden woningen wordt gevoegd, is een berekening niet nodig”, vertelt Jongsma. “Dat is fijn, want die berekening is voor veel installateurs best complex, waardoor de uitkomsten niet altijd even nauwkeurig zijn of het proces extern wordt uitbesteed. Dat kan kostbaar en tijdrovend zijn.”

DHPS is de eerste en enige leverancier in Nederland die deze garantie kan geven. In principe doet de HydroTop op 1,5 meter naast de kap op het dak 40 decibel. Hij past in daken met een dakhoek van 30 tot 60 graden Celsius en op alle soorten dakbedekking. De kosten zijn uiteraard afhankelijk van de aantallen die men bestelt. De HydroTop wordt verkocht inclusief plaatsing op het dak en inclusief de warmtepomp en randapparatuur als totaalpakket. De levertijd hangt uiteraard nauw samen met de levertijd van de warmtepompen.

Mooie oplossing voor monumenten
Uiteraard beschikt de HydroTop ook over de BCRG-kwaliteitsverklaringen voor ruimteverwarming en tapwateropwekking. Zitten er nog nadelen aan het systeem?

"Eigenlijk niet. Het enige wat ik kan bedenken is dat het op zolder een vierkante meter vloeroppervlak kost. Maar als je er eerlijk naar kijkt kost het bij een ander soort plaatsing ook ruimte, aan de muur en in de tuin voor het buitendeel. Maar de eerder genoemde voordelen zijn vele malen groter", stelt Jongsma.

“De warmtepompen die in de HydroTop passen gaan tot maximaal 9 kilowatt, prima voor een goed geïsoleerde eengezinswoning. Maar mocht een woning meer nodig hebben dan kunnen er twee naast elkaar geplaatst worden. Het is ook een mooie oplossing voor monumentale panden omdat je er aan de buitenkant bijna niets van ziet."