Eerste 100 procent waterstofketel voor de utiliteitsmarkt in bedrijf

07.03.2024 Gijs de Koning

Eerste 100 procent waterstofketel voor de utiliteitsmarkt in bedrijf
©Remeha

Het Hoofdkantoor van Hollander Techniek in Apeldoorn neemt de eerste honderd procent waterstofketel voor de utiliteitsmarkt van Remeha in gebruik.

De honderd procent waterstofketel is een pilot van Remeha en wordt gebruikt in combinatie met een warmtepomp en twee propaangasketels om het hoofdkantoor van 5.500 vierkante meter te verwarmen. Volgens Remeha worden de propaangasketels pas gebruikt op hele koude dagen (tussen de 3 en 5 graden Celsius).

De waterstof ketel heeft een vermogen van 40 kilowatt dat is de grootste waterstofketel die Remeha momenteel aanbiedt. Deze wordt in een cascade opstelling gebruikt samen met een warmtepomp met een vermogen van 40 kilowatt en twee propaangasketels van 45 kilowatt aan vermogen. De waterstofketel wordt als eerst aangesroken om het pand zoveel mogelijk op groen waterstof te verwarmen.

De pilot bij Hollander Techniek duurt twee jaar. Mogelijk worden ook de toekomstige kantoorpanden van Hollander Techniek, die nu nog in aanbouw zijn, ook op een waterstofketel aangesloten.

Erik Hollander, algemeen directeur bij Hollander Techniek ligt toe waarom er, in samenwerking met Remeha, voor is gekozen om de waterstofketel toe te passen: ‘’Naast een nieuw pand in aanbouw willen we ook de stap maken ons huidige pand nog duurzamer te verwarmen en onze CO2-uitstoot hierbij te verminderen. Dat was nog niet zo eenvoudig. Door de isolatiewaarde van ons bestaande pand, de beperkte beschikbaarheid van elektriciteit op bedrijvenpark Apeldoorn-Noord, gecombineerd met de elektrificatie van ons wagenpark en ook de capaciteitsbehoefte van het pand in aanbouw, bleek verwarmen met all-electric warmtepompen niet mogelijk.”

“Met dit project demonstreert Remeha dat waterstof onderdeel kan zijn van het comfortabel verwarmen van bedrijfspanden en creëert daarmee een rol voor waterstof in de duurzame systeemoplossingen. Op die manier leveren wij een bijdrage aan het creëren van een betere leefomgeving’’, stelt Maurice Meulenbrugge, productmanager renewable gas bij Remeha.