Eerste Kamer wil gaskraan Groningen nog niet dichtdraaien

03.04.2024 Sjoerd Rispens

Eerste Kamer wil gaskraan Groningen nog niet dichtdraaien

Het besluit om de gaskraan in Groningen dicht te draaien is uitgesteld. De Eerste Kamer zou het voorstel volgende week behandelen, maar de BBB, PVV, JA21, Forum voor Democratie, SGP en 50Plus willen eerst meer informatie over de leveringszekerheid, dat meldt de NOS. In Groningen zelf zijn de bestuurders er niet gerust op. 

Caspar van den Berg, Eerste Kamerlid van de VVD, gaf aan dat nog niet alle vragen rond de leveringszekerheid beantwoord waren. "Laten we niet slechts naar één belang kijken", vulde hij aan. "In een snel veranderende geopolitieke wereld moeten we ook oog hebben voor leveringszekerheid. In heel Nederland is een grote vraag naar energie."

Andere partijen, waaronder GroenLinks en de Partij voor de Dieren, maakten duidelijk nu te vrezen dat de formatiepartijen voor de nieuwe regering dit uitstel bedoeld is om het Groninger gas in de toekomst weer kunnen gebruiken. De formatiepartijen ontkennen dit.  De Tweede Kamer ging onlangs met een grote meerderheid akkoord met het plan van staatsecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief om de gaskraan dicht te draaien. Vijlbrief zelf gaf aan teleurgesteld te zijn met het besluit van de Eerste Kamer. Hij hoopt de vragen deze maand nog te kunnen beantwoorden.

1 aprilgrap
Groningse bestuurders hebben verontrust gereageerd op het besluit. René Paas, commissaris van de Koning, noemt het besluit ''geen goede dag voor het vertrouwen van Groningers in de politiek''. Mensen zijn volgens hem geschrokken, verbijsterd, woedend en cynisch. 

Gedeputeerde van de provincie Groningen Susan Top gaf aan dat de moed haar in de schoenen zakte toen ze over het besluit hoorde.  "Ik dacht eerst, ze zijn een dag te laat met hun 1 aprilgrap." Top gaat er van uit dat er alsnog zal worden ingestemd met het sluiten van de gaskraan, maar vraagt zich af waarom deze onrust juist nu wordt veroorzaakt.