EHPA: 'Versnelde uitfasering F-gassen is gas- en rempedaal tegelijk intrappen'

02.03.2023 Simone Tresoor

EHPA:

Gisteren heeft de milieucommissie van het Europees Parlement gestemd voor een versnelde uitfasering van F-gassen in een aantal toepassingen, waaronder warmtepompen. Dit standpunt houdt een verbod in op apparatuur die F-gassen bevat, in sommige gevallen al in 2026.

De impact die dit zou hebben op warmtepompen botst met de ambities van de Europese Unie op het gebied van decarbonisatie en energiezekerheid, evenals met de REPowerEU-doelstellingen, die vragen om de jaarlijkse verkoop van warmtepompen te verdubbelen, met 10 miljoen extra eenheden per begin 2027, aldus de European Heat Pump Association (EHPA).

Gaspedaal en rempedaal tegelijk intrappen
Om het groeipercentage, die een belangrijke rol speelt bij het koolstofvrij maken van verwarming en koeling in Europa, te halen berekende de EHPA dat er 60 miljoen extra warmtepompen moeten worden geïnstalleerd bovenop het aantal van 2021 van 17 miljoen eenheden.

"Europarlementariërs moeten niet tegelijk het gaspedaal en het rempedaal intrappen", aldus Thomas Nowak, secretaris-generaal van de EHPA. "Ze zien warmtepompen als de oplossing – dus de weg die voor ons ligt moet worden vrijgemaakt van obstakels, niet worden geblokkeerd. De industrie zet zich in voor een veilig gebruik van koelmiddelen en de overgang naar koelmiddelen met een lage GWP (global warming potential), met als doel om tegen 2050 nul-emissie te bereiken door middel van warmtepomptechnologie.”

Geen rekening gehouden met huidige productie- en installatiecapaciteit
De warmtepompsector heeft toegezegd de verschuiving van F-gassen naar natuurlijke koelmiddelen waar mogelijk te ondersteunen en heeft al aanzienlijke vooruitgang geboekt in het segment van de monobloc-buitenunits. Ook de implementatie van nieuwe productnormen en bouwvoorschriften zal een cruciale rol spelen in deze transitie.

Het standpunt over een versnelde uitfasering houdt echter geen rekening met de huidige productie- en installatiecapaciteit. Hierdoor bestaat het risico dat het aantal beschikbare warmtepompen in bepaalde marktsegmenten aanzienlijk wordt beperkt, waardoor consumenten terugvallen op fossiele brandstoffen, met veel ergere gevolgen voor de gezondheid en de planeet, zegt de EHPA.

Stemming eind maart
Daarom is een meer gedetailleerde aanpak essentieel om de warmtepompindustrie in staat te stellen de REPowerEU-doelstellingen te halen. “Elke warmtepomp is beter voor het klimaat en de energiezekerheid dan een gasboiler, en wanneer elke dag telt op de weg naar decarbonisatie, moet versnelling de hoogste prioriteit hebben”, voegde Jozefien Vanbecelaere, head of EU affairs bij de EHPA toe.

“We dringen er bij de Europees Parlementsleden op aan om klimaatactie en energiezekerheid voorop te stellen door ervoor te zorgen dat steeds meer warmtepompen in heel Europa kunnen worden aangesloten.”

De stemming van het Parlement wordt verwacht tijdens de plenaire vergadering van 29 tot en met 30 maart.