EM-Power Europe 2022: besparen op verwarmingskosten door slimme innovatie

12.05.2022 Nina Groot

EM-Power Europe 2022: besparen op verwarmingskosten door slimme innovatie
©Solar Promotion

De toekomst van de levering van elektriciteit en warmte uit hernieuwbare bronnen is afhankelijk van de samenwerking tussen de verschillende sectoren in het energiesysteem. Van distributie en gebruik tot energieopwekking en opslag. Verschillende start-ups in de energiesector hebben een gemene deler gevonden om deze samenwerking te vergemakkelijken: digitalisering. De start-ups presenteren de innovaties en technologieën op de International EM-Power Europe Exhibition in München.

De energie-industrie werkt er hard aan om klimaatdoelen en onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen in de niet al te verre toekomst binnen bereik te krijgen. Op dit punt zouden de meeste mensen het erover eens moeten zijn dat de energiewereld van morgen hernieuwbaar, gedecentraliseerd en digitaal is. Maar om dit te realiseren, moeten de inspanningen om de digitalisering en netwerkvorming van het energiesysteem te verbeteren, in verschillende sectoren worden voortgezet.

Een voorbeeld van een dergelijke innovatie komt van hardware- en softwareleverancier SigmaHeat. SigmaHeat is een bedrijf dat oplossingen ontwikkelt voor de energievoorziening van gebouwen. Dit is een belangrijk gebied, aangezien ongeveer 35 procent van het energieverbruik in Duitsland volgens het Duitse Energieagentschap (DENA) onder deze categorie valt. En 76 procent van die energie gaat naar verwarming.

“Omdat de bouwsector in 2021 opnieuw zijn klimaatdoelstellingen niet heeft gehaald, is het belangrijker dan ooit om te besparen op het energieverbruik voor verwarming”, zegt Maik Brinkmann, CEO van SigmaHeat.

De missie van deze start-up uit Hannover is om verhuurders en eigenaren te helpen hun stookkosten te verlagen, bovenop hun CO2-uitstoot en belastingen met innovatieve meteruitleessystemen. De apparatuur registreert het energieverbruik van het verwarmingssysteem in een gebouw en geeft statusupdates. Via een app en een webdashboard kan de gebruiker alle data bijhouden en met behulp van de gegevens zoeken naar manieren om de stookkosten te verlagen.

Intelligent energiebeheer, de integratie van hernieuwbare energie in het net en gegarandeerde netstabiliteit zijn de sleutels tot een succesvolle energietransitie. Start-ups, jonge bedrijven en gevestigde bedrijven zijn dit jaar van 11 tot en met 13 mei op EM-Power Europe samengekomen om nieuwe digitale oplossingen, technologieën en producten te presenteren. Meer informatie over EM-Power Europe en de genoemde start-ups kun je vinden op de website.