Europa kan tegen 2030 over 60 miljoen warmtepompen beschikken, maar dat is te weinig

21.06.2023 Jan de Wit

Europa kan tegen 2030 over 60 miljoen warmtepompen beschikken, maar dat is te weinig
©Vereniging Warmtepompen

Europese landen kunnen tot 2030 ruim 43 miljoen verwarmings- en warmwaterpompen toevoegen, bovenop de 20 miljoen die nu al geïnstalleerd zijn, dat stelt de European Heat Pump Association (EHPA). In totaal schat de EHPA dat er daarmee zo’n 60 miljoen warmtepompen zullen staan in 2030 omdat er ook een aantal oudere warmtepompen zullen moeten worden vervangen. Dit zou genoeg zijn om ongeveer de helft van de Europese gebouwen te voorzien van duurzame verwarming en koeling.

De totale warmtepompvoorraad kan tegen het einde van 2030 bijna 60 miljoen eenheden bedragen, dat concludeert de EHPA aan de hand van eigen onderzoek onder haar leden. Daarmee kan ongeveer de helft van de Europese gebouwen worden voorzien van duurzame verwarming en koeling.

Om de aantallen te halen die nodig zijn voor de REPowerEU-doelstellingen schiet dit nog tekort – daarvoor moeten er 60 miljoen warmtepompen worden toegevoegd, maar dat zou volgens de EHPA niet hoeven wanneer Europese overheden hun subsidie- en belastingmechanismen aanpassen. Die stimuleren verwarmingsketels op fossiele brandstoffen nu vaak nog meer dan warmtepompen.

Lees ook: Europa kan miljarden besparen met warmtepompdoelstelling

“De uitrol van warmtepompen vindt plaats, maar om verwarming en koeling koolstofarm te maken, creëren regeringen een ambitieuzer kader dat schone verwarming voor iedereen zo betaalbaar mogelijk maakt”, stelt Thomas Nowak, secretaris-generaal van de EHPA.

“Vertekende prijzen die gas verkiezen boven elektriciteit moeten worden gecorrigeerd om meer eindgebruikers aan te moedigen over te stappen op schone oplossingen en hen te belonen met lagere verwarmingsrekeningen. De elektriciteitsprijs mag niet meer zijn dan het dubbele van de gasprijs.”

Lees ook: EHPA komt met versnellingsplan voor warmtepompen

Vorige maand presenteerden de EHPA en de European Climate Foundation hiervoor een versnellingsplan voor warmtepompen. Deze werd overhandigd aan Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson en identificeert de barrières en oplossingen voor een snellere uitrol van warmtepompen.