Europees akkoord over CO2-grensheffing

17.03.2022 Jan de Wit

Europees akkoord over CO2-grensheffing

De EU-ministers van Financiën hebben een akkoord bereikt over het invoeren van een CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), of CO2-grensheffing. CBAM gaat gelden voor producten en stoffen uit landen waar minder milieu- en klimaateisen zijn dan in de Europese Unie. Een grote meerderheid, ook Nederland, stemde voor het wetsvoorstel van de Europese Commissie, meldt Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.

De komst van een CO2-grensheffing werd al aangekondigd in de Fit for 55-suggestie van de Europese Commissie, die verscheen in juli vorig jaar. Met dit pakket wil de Commissie de Europese CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent hebben verminderd ten opzichte van 1990.

Om eerlijke(re) concurrentie mogelijk te maken zullen producten aan de grens worden belast met een CO2-grensheffing. Zo kunnen bedrijven niet buiten de Europese Unie producten met veel meer CO2 produceren dan hun concurrenten in Europa, zonder daar een prijs voor te betalen.

De verwachting is dat het CBAM voor Europese bedrijven een steun in de rug is om hun CO2-uitstoot terug te brengen, zonder dat hun concurrentiepositie verslechterd. Het gaat nu alleen nog om cement, kunstmest, staal, ijzer, aluminium en stroom.

“Het akkoord in de Raad over het CBAM is een overwinning voor het Europese klimaatbeleid. Hiermee kunnen we onze industrie sneller koolstofvrij te maken en haar tegelijk beschermen tegen bedrijven uit landen met minder ambitieuze klimaat­doelstellingen”, stelt Bruno Le Maire, de Franse minister van Economische Zaken, Financiën en Herstel.

“Andere landen zullen nu worden gestimuleerd om duurzamer te worden en minder uit te stoten. Tot slot sluit dit mechanisme aan bij onze ambitieuze strategie om de energie­onafhankelijkheid van Europa te vergroten.”

Aanvulling op het EU ETS
Het CBAM gaat als aanvulling op het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) functioneren en krijgt een minimumdrempel van 150 euro. De Europese Raad schat in dat ongeveer een derde van de zendingen naar de Europese Unie hieronder valt en dus geen CO2-grensheffing krijgt. Qua economische waarde zou dit “verwaarloosbaar” zijn.

Lees ook: Het emissiehandelssysteem: hoe zit het ook alweer?

De prijs van de CBAM-certificaten zal de Commissie wekelijks berekenen op basis van het gemiddelde van de slotprijzen van EU ETS-emissierechten. Hiervoor gelden de slotprijzen op het gemeenschappelijke veilingplatform van de vorige week.

Lees ook: EU: ‘ETS moet versterkt de laatste fase in’

Over het verschaffen van gratis emissierechten werd nog geen overeenstemming bereikt. Het wachten is nu tot het Europees Parlement zijn standpunt heeft bepaald.