Europese Commissie presenteert antwoord op Inflation Reduction Act

01.02.2023 Jan de Wit

Europese Commissie presenteert antwoord op Inflation Reduction Act
©Platform Groen Gas

De Europese Commissie heeft het Green Deal Industrieel Plan gepresenteerd om het concurrentievermogen van de Europese industrie te versterken. Mede door het groene karakter van het plan moet het een antwoord bieden op de Amerikaanse Inflation Reduction Act die met groene subsidies en belastingvoordelen de Europese industrie verleid om naar de VS te verkassen.

Het plan bouwt verder op de Europese Green Deal en REPowerEU en is gebaseerd op vier pijlers: een voorspelbare en vereenvoudigde regelgeving, snellere toegang tot financiering, verbetering van vaardigheden en open handel voor veerkrachtige toeleveringsketens.

"We hebben een unieke kans om met snelheid, ambitie en vastberadenheid de weg te wijzen om de industriële voorsprong van de Europese Unie in de snelgroeiende netto-zero-technologie veilig te stellen sector”, stelt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

“Europa is vastbesloten om de cleantech-revolutie te leiden. Voor onze bedrijven en mensen betekent dit dat we vaardigheden omzetten in hoogwaardige banen en innovatie in massaproductie, dankzij een eenvoudiger en sneller kader. Dankzij een betere toegang tot financiering kunnen onze belangrijkste cleantech-industrieën snel opschalen.”