Feiten en fabels bij infraroodverwarming

13.01.2022 | Innovatie Joyce Beuken

Feiten en fabels bij infraroodverwarming
Redwell

Infrarood is een techniek met veel potentie voor de duurzame verwarmingssector. Toch weet niet iedereen wat een infraroodpaneel precies voor zijn verduurzamingsslag zou kunnen betekenen. Wat zijn de fabels en nog belangrijker, de feiten?  

Eerst even een veelgemaakte fout de wereld uit helpen: “Doorgaans wordt gedacht dat infraroodverwarming heel lokaal is. Dat je slechts wanneer je pal onder het paneel zit van de warmte kunt genieten. Maar dat is niet waar", belooft Joris Salvini, productmanager bij Redwell. “Infraroodpanelen geven stralingswarmte af, wat betekent dat het direct onder het paneel snel warm wordt. Maar ondertussen wordt de omgeving ook opgewarmd.”

Onderzoek
Er zijn verschillende argumenten waarom iemand voor infrarood zou kiezen. Om te beginnen zijn infraroodpanelen snel op temperatuur, “na een minuutje of tien al ongeveer”. Maar ook in de efficiëntie zit een voordeel legt Salvini uit.

“Vanuit de Duitse overheid is er drie jaar praktijkonderzoek gedaan, waarbij een goed geïsoleerde woning met een warmtepomp met vloerverwarming vergeleken werd met een woning voorzien van infrarood. Infrarood blijkt in die situatie veel efficiënter te zijn.” Voor nieuwbouwwoningen is infrarood dan ook een interessant alternatief dat met name comfort verhoogt, legt Salvini uit. Een samenvatting van het onderzoek is via de site van Redwell terug te lezen.

Omgeving verwarmt mee
In bestaande bouw brengt infraroodtechniek weer andere voordelen met zich mee. Het kan stapsgewijs worden ingepast. Je kunt bijvoorbeeld met een enkele ruimte beginnen, maar ook met één specifieke hoek van een kamer. Het ligt er ook aan wat de motivatie is.

"Als het in eerste instantie gaat om het verhogen van het comfort, is een specifieke plek met infrarood verwarmen het meest interessant. Bij het verwarmen van een volledige ruimte  is het onder het paneel heel vlot warm.”Dat betekent echter niet dat de rest van de kamer koud blijft. “Tegelijkertijd wordt dan ook de rest van omgeving ook opgewarmd.”

Redwell biedt ook infraroodpanelen aan met een afbeelding of als spiegel

Een bestaand leidingensysteem dat over gaat op een duurzame verwarmingstechniek blijkt het vaak toch niet te redden, bijvoorbeeld doordat de radiator vervallen is. De opgewekte warmte is onvoldoende.

Technische haalbaarheid
Qua stroomverbruik is de warmtepomp wel iets effectiever dan infrarood verwarming. Maar de winst zit elders, legt Salvini uit. “Wie een warmtepomp aanschaft dient ook te isoleren. Bij de aanschaf van infraroodpanelen kan men negen van de tien keer uit de voeten met de bestaande isolatie, wat een hoop geld scheelt en de warmtepomp is zelf ook duurder." Daarnaast is de warmte van infraroodverwarming volgens hem comfortabeler.

Salvini besluit: “Isoleren is altijd verstandig maar in het geval van infrarood geen vereiste. De technische haalbaarheid van infraroodverwarming is dan ook vele malen hoger.”

redwellinfraroodInfraroodpanelenInfraroodverwarmingefficientie joris salvinistroomverbruikduurzame verwarmingenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen 2022

24 januari 2022 - 27 januari 2022
09:00 - 17:00
online

RVO, NVDE & MKB NL

Lees verder

Webinar: Utiliteitsgebouwen in Aardgasvrije Wijken

27 januari 2022
10:00 - 12:00
online

Platform31

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Warmtenet Den Haag, geleerde lessen

10 februari 2022
10:00 - 11:30
online

AEDES

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Wijkwarmte Atlas

16 februari 2022
10:00 - 11:30
online

De Alliantie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu